Миливоје Унковић: Мир као симбол српске историје

Александра Маџар
Миливоје Унковић: Мир као симбол српске историје

Бањалука - У име свих борби српског народа за слободу и мир моја скулптура "Мир", као трајна порука, симболички интегрише све наше слободарске и мирољубиве тековине.

Овим ријечима академски сликар и вајар Миливоје Унковић описује своју нову скулптуру у облику голуба, која је монтирана на Тргу Републике Српске, у парку испред зграде "Интегре". Свечано откривање скулптуре најављено је за 21. новембар, на годишњицу потписивања Дејтонског мировног споразума.

- Голубови, као већ устаљен и препознатљив симбол мира, јесу основно полазиште идеје. Моје скулпторско обликовање и трансформација природних форми даје једну потпуно нову, оригиналну и снажну умјетничку димензију универзалног симболичког значења - објаснио је Унковић.

За разлику од класичног моделовања у глини, изради гипсаног модела и одлијевања у бронзи, у овом процесу израде, како је рекао умјетник, скулпторско моделовање одвија се директно у финалном материјалу.

- Од равних челичних плоча, коректура је сведена на минимум. Прецизним кројењем, обликовањем и спајањем површина дефинише се финална форма. Овдје је доминанта игра челика, ватре и моћне умјетничке визије, пред којом челик губи сваки отпор и послушно се повија по жељи умјетника - казао је Унковић.

Истакао је да је скулптура "Мир" лишена свих банализација описности, те да је форма грађена модерним скулпторским приступом, са доминантним ауторским печатом препознатљивости.

- Скулптура је монументалних димензија, 650х750х150 центиметара. Надам се да је и њен умјетнички ниво адекватан овом монументу тешком више од девет тона - нагласио је умјетник.

Унковић је од априла до јула био "на привременом раду" у просторијама фирме "Дионис", у чијим је радионицама реализовао три монументалне скулптуре, које су већ постављене у Парку Слатина.

- Од трећег октобра, када сам почео са припремама за скулптуру "Мир" боравио сам у "Интеграловој" радионици, гдје сам имао све неопходне услове за рад на овако великом пројекту. Добио сам изузетну подршку цјелокупне управе "Интеграл инжињеринга". Све договорено је испуњено до детаља и на вријеме, тако да и у нашим условима кроз ову форму сарадње испуњавамо највеће свјетске стандарде - казао је Унковић.

Стуб срама

- Сљедеће године биће обиљежена стогодишњица Првог свјетског рата. Свједоци смо да многи желе да квазинаучно изврше историјску ревизију и да Србе још једном ставе на стуб срама, као једине кривце за повод и посљедице те велике свјетске кланице. Ми смо, сходно природном праву на опстанак, поново приморани на самоодбрану својих слободарских и антифашистичких тековина, на одбрану историјских чињеница и националног достојанства - казао је Миливоје Унковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана