Милица Зарић: Напорно је снимати више ТВ серија паралелно

Танјуг
Милица Зарић: Напорно је снимати више ТВ серија паралелно

БЕОГРАД - Телевизијска индустрија играног програма у Србији већ пуне три године незаустављиво доживљава процват, а колико је заиста успјела да истисне филмску уметност данас, специјално за Тањуг покушавају да открију глумица Милица Зарић и њен колега Миодраг Радоњић.

Глумци у новој ери хипер продукције серија често долазе у ситуацију да јуре са сета на сет и играју паралелно у пет и више пројеката, тако да и немају времена да улазе у нове ликове и њима се посвете.

Тако се десило првакињи Београдског драмског позоришта Милица Зарић, која је била у прилици да током 2018. године учествује у реализацији четири серије.

“Нисам од оних који прихватају улоге у исто време, али су то тада биле веома специфичне околности и понуде”, истиче Зарић за Тањуг, која је играла симултано у мини серијама “Жмурке” и “Делиријум тременс”, као и веома дугачким серијама “Жигосани у рекету” и “Моја генерација З”.

“Увелико сам снимала “Жигосане” са јако пуно епизода, а онда је стигао позив за серију и филм “Делиријум тременс” Горана Марковића. Како сам већ играла тај комад у БДП-у, а и сама улога није била главна, већ пратећа, прихватила сам”, описује глумица рад на наведеним пројектима.

На све то, Милицу Зарић је у тој сезони позвао колега Милош Петричић, режисер “Моје генерације З”.

Није могла да одбије понуду, јер ипак је он редитељ њеног првог филма “Скоро сасвим обична прича” који ју је на лансирао и пружио улоге у другим филмовима (“Заједно”) и серијама (“Љубав и мржња”).

“Серија “Жмурке” Мише Радивојевића је већ била нешто посебно. Рађена је као филм, сценарио је заиста фантастичан, жанр је посебан, као једна тешка крвава бајка. Тако сам замишљала рад на филму, управо то снимање, док сам била на ФДУ. Сви пројекти су ми значили, али не бих се поново упуштала у тако нешто, да радим паралелно”, искрена је Милица.

Како открива, сада је ипак у фази да бира пројекте, да се посвети томе у потпуности шта спрема. Ипак је то и физички веома напорно и исцрпљујуће, према њеним ријечима, ићи са једног на друго и треће снимање.

Од нових серија, Зарић је била актуелна у теленовели “Тајне винове лозе” чија друга сезона ускоро креће са снимањем, а тренутно је и дио тима наставка крими серијала “Беса”.

Да ли је неопходно да се толико серија производи као у фабрици, једна је од тема за анализу.

“Више се о томе питају продуценти, ја као глумица не могу знати прецизан одговор. Мислим само да овај тренд обимног снимања не може да траје толико дуго, просто нема ни потребе за тим. Не стижем да погледам једну серију, већ стиже следећа као да су на покретној траци”, исказала је свој став Милица.

Према њој, толика количина нових серија је вишак, јер сматра да сви гледају пуно и стране серије, тако да гледалац и не може да стигне да све то прими.

“Лепо је што се ради толико, јер за нас глумце има посла, али издвајају се само поједине серије квалитетом. Нису више ни глумци у могућносати да одиграју у различитим серијама различите улоге, и да буду све квалитетне, и да увек постигну да буду увек свежи, другачији. Може тако једном, али не да траје годинама. Онда долазимо до тога да се неки фантастични глумци понављају и улазе у маниризам”, сматра Зарић, која је ипак успјела готово немогуће - да буде увијек нова у своје четири истовремене серије.

“Код мене су ипак биле другачије улоге, различитог су жанра серије, као и глумачки задаци, једино тако сам успевала да не будем увек иста. Од сада радим серије постепено, једну по једну, никад више паралелно. Зато прво је на реду “Беса 2”, а онда “Тајне винове лозе 2”, подијелила је распоред глумица.

Признаје да јој веома недостаје филм. Добре су јој серије, али ипак јој је филм најбољи.

“Сада има посла више у серијском програму, а филм је некако у другом плану. Ако могу да бирам, снимала бих више - филмове. Има лепоте у серијама, али филм има незаменљиву магију”, закључила је Милица Зарић.

Глумац Миодраг Радоњић паралелно ради на две ТВ серије - “Убице мог оца” и “Јужни ветар”, обије крими жанра, гдје игра полицајца, као у првој, и криминалца у овој другој, насталој из хит филма.

“Сигурно неће овај тренд нестати тако баш изненада, што би се рекло на “рез”. Али, свакако ће једном све ово престати. Неминовно да се мора завршити, као и све друго у послу и животу”, сигуран је Радоњић, који се спрема да у августу поново заигра свој лик Баће у серији “Јужни ветар” (друга сезона).

“Мислим да то нема везе само са играним програмом, већ тај нагли талас, тренд је повезан са неким видом тржишног развијања читаве те индустрије, као што је све већи број нових ТВ канала у земљи, појаве свих тих фреквенција”, истакао је глумац за агенцију Тањуг.

Онда се Радоњић осврнуо на једну другачију опсервацију.

“Чињеница је да нас има све мање, на жалост, као народ, а тих канала је све више, што забрињава и збуњује у исто време. Како је онда то могуће и логично? Ко то све гледа? Многи глумци играју у тој гомили серија, а ко ће да их гледа у толиком броју?”, пита се јунак гледаних серијала, који је скоро завршио снимање 5. сезоне “Убице мог оца”.

Он је сигуран да многи у Србији не гледају већи дио серија, тако да публика, по њему, заиста нема потребу да прати све те игране програме.

“Публика може да прати једну, две ТВ серије, које их веома занимају, и то треба да им је довољно. Наравно, постоје и они људи који седе по цео дан и гледају серије, филмове, то су прави филмофили. Али, по мени, све је то претеривање. А докле ће трајати хипер-продукција серија, мислим да то нико поуздано не уме да одреди”, закључио је Радоњић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана