Милена Јандрић, сликарка, о изложби “Просторне перцепције”:Излазак из зоне комфора изазов

Илијана Божић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - У својим радовима сликарка Милена Јандрић настоји да увиди разлике доживљаја са временском дистанцом и да разумије шта чини нашу имагинацију битном. Њена поставка “Просторне перцепције” тренутно је отворена у Каменој кући на тврђави Кастел.

ФОТО: Б. Брезо

У експонатима кроз медиј инсталације, видео-рада, анимације и цртежа настоји да визуализује психолошке процесе и донесе их у интеракцију са простором и тијелом. Она се бави истраживањем процеса визуелне перцепције стања усљед губитка, кретања и размишљања након или прије лично битних доживљаја.

- Мислим да је свакако битно растумачити поменуте психолошке процесе, а у овом случају су били само полазна тачка за наставак промишљања о одређеној идеји и креирању рада - рекла је Јандрићева за “Глас Српске”.

Говорећи о томе колико је било изазовно приказати психолошке процесе у радовима, Јандрићева је објаснила да је процес дуго трајао док је дошла до одређене визуелне представе коју је приказала у раду.

- Изазовно је било изаћи из зоне комфора и на неки начин тестирати како би креирање рада у овим медијима пронашло пут до представе идеје и на који начин би она касније комуницирала у интеракцији са публиком - испричала је Јандрићева.

Како је казала, имагинација је свакако битна за стваралачки процес, а када је у питању поставка изложбе, може се рећи да имагинација игра битну улогу.

- Али свакако је потребно видјети и поставку у стварним димензијама како бисмо могли донијети коначне одлуке и створити флуидан простор у којем публика може интуитивно да сагледа сваки од радова - казала је она.

Једна од битних компоненти ове изложбе је и интеракција на релацији публика - рад, а Јандрићева је додала да је за комуникацију кроз рад веома  битна реакција публике.

Изложба ће бити отворена до средине октобра, а посјетиоци могу да је погледају сваког радног дана од 12 до 18 часова.

Планови

Милена Јандрић је истакла да у наредном периоду планира да се више посвети истраживању могућности које нуди анимација.

- Нешто касније планирам и да реализујем неке теме у поменутом медију - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана