Милан Лане Гутовић, глумац, за Глас Српске: Награде су постале мета поткупљивања

Мирна Пијетловић
Милан Лане Гутовић, глумац, за Глас Српске: Награде су постале мета поткупљивања

Бањалука - Ред смијеха, ред суза, ред аплауза и овације на крају. Овако би се могло описати све, само не "Обично вече" са Миланом Ланетом Гутовићем, који је у пуној сали Градског позоришта "Јазавац" у Бањалуци извео ову популарну монодраму, чија се свјежина не губи ни након година њеног извођења на великом броју позоришних сцена широм бивше Југославије.

Теме које све без изузетка заинтересују и са којима се поистовијете гледаоци свих генерација, а у шармантном извођењу овог легендарног филмског, телевизијског и позоришног глумца, кога је прославила легендарна улога Шојића, биле су рецепт за истинско уживање у петак увече.

О непролазности тема које се дотичу породичних односа специфичних за народе са наших простора, али и о значају награда, те статусу позоришта данас, Гутовић је говорио и за "Глас Српске".

- Нушићеве комедије се увек понављају и увек су актуелне. Ништа се ту не мења годинама, а њихова актуелност у данашњем времену и те како привлачи публику у позоришта. Слична је ситуација и са текстом "Обично вече", где су те приче универзално духовите - каже Гутовић.

Како нам признаје, изузетно воли да игра у Републици Српској, јер публика увијек у великом броју дође на његова гостовања.

- Имам и обавезу према својој публици, која је увек доказ квалитета мог глумачког рада - истиче овај духовити глумац.

Гутовић је скоро пет пуних деценија на сцени, а како нам признаје, иако ужива у свом послу и потпуно се даје публици, исто тако дозу себе оставља и за приватни живот и како каже, "инсистира на томе да то буде различито".

За свој предан глумачки рад награђиван је бројним угледним признањима, међутим, каже да за њега награда не преставља подстицај за глумачки рад.

- Награде су доживеле инфлацију, као и све у нашем друштву и тако су оне постале мета поткупљивања. Оне не обављају своју функцију у овом смислу, али награда у принципу има циљ да да пример генерацији која долази, како у ствари треба да се ради. И због тога ниједан човек који добије награду не би смео да буде поносан, јер је то урадио за генерације које долазе и она не припада њему, него њима - рекао је Гутовић.

Додаје да се у данашњем друштвеном уређењу цијени само оно што је профитабилно.

- Данас су ријалитији ти који су профитабилни. Култура никада не доноси новац. Људи који су бирани на том принципу никада неће неговати нешто што не доноси профит - категоричан је на крају нашег разговора Милан Лане Гутовић.

"Тесна кожа"

- Коначно настављамо наставак снимања "Тесне коже" и то врло ускоро. Постигнут је договор за снимање, па ћемо видјети како ће се све то одвијати - најавио је за "Глас Српске" Милан Лане Гутовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана