Мијана Кубурић Мацура добитник награде "Павле и Милка Ивић"

Срна
Foto: срна

БЕОГРАД- Награду "Милка и Павле Ивић", која се сматра најзначајнијом наградом из области српског језика, добиле су професор Филолошког факултета у Бањалуци Мијана Кубурић Мацура за књигу "Категорија концесивности у савременом српском језику" и Наташа Миланов за Монографију "Српски лексички фонд из угла полисемије: глаголи, именице, придеви".

Славистичко друштво Србије и Одбор за додјелу Награде "Павле и Милка Ивић" саопштили су данас имена добитника за 2021. годину, а први пут од 2000. године, када је та престижна награда додјељује, један од лауреата је из Републике Српске.

Предсједник Одбора за стандардизацију српског језика Срето Танасић је исказао задовољство што је награда, како је рекао, први пут прешла Дрину и нагласио да вјерује да ће она добитницима бити подстрек за даљи професионални и научни рад. "Ово су награде за најбоље, а не за животна дела.

Награђене су наше младе колегинице, а први пут награда је отишла и у Републику Српску", рекао је Танасић. Предсједник Одбора за додјелу награде "Павле и Милка Ивић" Слободан Реметић оцијенио је да ће књига Мијане Кубурић Мацуре "служити као примјер узорног научног стила у српској науци".

Када је ријеч о Монографији "Српски лексички фонд из угла полисемије: глаголи, именице, придеви" аутора Наташе Миланов, Реметић је рекао да монографија представља најопсежније истраживање вишезначне лексике у србистици, те да су резултати који се односе на српски језик компарирани са одговарајућим подацима у страним језицима, прије свега словенским.

Награде "Павле и Милка Ивић" добитницима ће бити уручене 13. јануара 2022. године у Београду на отварању 60. Скупа Слависта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана