Мићановић: Лик кнеза Михаила Обреновића је душу дао за филм

Танјуг
Мићановић: Лик кнеза Михаила Обреновића је душу дао за филм

БЕОГРАД - Гост нове епизоде видео серијала "Тањуг Рефлектор" био је глумац Драган Мићановић који је говорио о својој улози кнеза Михаила Обреновића у филму "Што се боре мисли моје", чија је београдска премијера вечерас (20:00) у МТС дворани.

Мићановић је рекао да је када је добио позив редитеља Милорада Милинковића да ради филм знао да следи истраживање "ко је у ствари био кнез Михаило" (1823-1868), пошто о њему имамо штуре, углавном школске информације.

"Било је истраживање по литератури и музејима. Обишли смо Историјски музеј града Београда, где се чувају лични подаци и ствари (кнеза Михаила). Чак смо видели одело у коме је био кад је убијен у Кошутњаку. То је заиста потресан призор. Можете да схватите с каквом монструозношћу су га завереници убили", навео је глумац. Према његовим речима, кнез Михаило је био "јако интригантна личност", која је "за филм душу дала":

"Што се боре мисли моје" садржи политички трилер, јер говори о заверницима који кују заверу да убију кнеза, али и романсу, између Михаила и Катарине Константиновић (1848-1910) која би, према речима Мићановића, данас сигурно пунила жуту штампу, јер је био скандал што Обреновић жели да се ожени блиском рођаком.

"Филм прати последњих седам дана живота кнеза Михаила, са флешебековима. Идемо и даље у прошлост, где приказујемо и неке до значајних историјских датума - ослобађање градова од турске окупације, покушај оснивања Балканског савеза...", рекао је Мићановић. Признавши да је током каријере имао среће да тумачи историјске лилности о којима постоје видео и тонски записи, Мићановић је истакао да "постоји само пар фотографија и слика као је изгледао кнез Михаило". "То с једне стране глумцу може бити лакше, може да се ослони на машту, да замишља све. Кнез Михаило има фотографије личне, што тада није било толико уобичајено. То пратимо у филму. Имао је пријатеља Анастаса који носи апаратуру да га услика", открио је Мићановић.

Према његовим речима, кнез Михаило је био "човек склон уметности, свирао је клавир, писао поезију, говорио неколико страних језика, имао склоност ка фотографији, и био је шаролика личност, врло инспиративна за сваког глумца". Снимање је текло лагано, а Мићановић се присећа да су услови били захтевни, пошто се радило по замковима у Војводини, "који су огромни, прелепи, али нема ко да то греје, и нажалост пропадају".

"Покушавали смо да 'гламур' из Михаиловог времена пренесемо гледаоцима, а око нас је била хладноћа и руинирани замкови", додао је глумац. Упитан може ли се десити да га улога кнеза Михаила обележи као глумца, као што је то Карађорђе (1762-1817) био за Марка Николића (1946-2019), Мићановић је одгворио да "на то глумац не може да утиче".

"Може само да се помери са стране и види резултат. Михајло из (филма) 'Лајање на звезде" - по томе ме публика и данас највише памти. Да ли ће неки друг лик склонити са пиједестала Михајла стварно не знам. Није до мени и не бавим се тим", рекао је Мићановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана