Мерилин Монро: Зашто ни 60 година послије смрти, њена популарност не јењава

ГС
Foto: Агенције

Као и код сваке иконе, бренд Мерилин Монро далеко превазилази личност Мерилин Монро, а још више Норме Џин Мортенсон, каква је била до 1946. године.

Мерилин Монро је можда умрла 4. августа 1962, али у том истом тренутку се родила легенда. И док је њен живот поставио основу за легендарни статус, њена смрт јој је донијела иконичну бесмртност.

Било је великих звезда и прије и послије ње, али ретке су оне које сјаје таквим сјајем, које су инспирација цијелом свијету и интригирају га већ шест деценија. Обожавали су је и разапињали. Говорила је: „Ја сам креација мушкараца, зато ме жене не воле“. Доживљавали су је у складу са улогама које је тумачила.

„Она је вероватно пример како једна Фабрика снова, као што је Холивуд може нешто да испродуцира, да направи један мит. Она је заправо мит. Тај мит толико одјекује да и у овом времену, да кажем, пост, пост модерне, тражи једно ново ишчитавање. Има та једна чувена реченица да Холивуд није место за жене које имају преко 40 година и имају чланску карту библиотеке. Дакле, она није дочекала те године, а истовремено није хтела ни да баци своју чланску карту и прогласи себе једном глупом плавушом, каквом су је већина доживљавала“, сматра Драган Јовићевић, филмски критичар.

О тој контрадикторности између тога каквом су је људи видјели и каква је заиста била говори и филм Плавуша који ће премијеру имати на Венецијанском фестивалу, а у коме Мерилин Монро тумачи кубанско-шпанска глумица Ана де Армас. Филм је заснован на истоименом бестселеру Џојс Керол Оутс.

Мерилин Монро је сарађивала са великим редитељима, као што су: Били Вајдлер, Џон Хјустон, Хенри Хатавеј, Хауард Хокс. Школовала се код Мајкла Чехова, Лија Стразберга који ју је назвао једном од својих најбољих ученика, уз Марлона Бранда.

Добила је Златни глобус за улогу у Неки то воле вруће. Ипак, ријетко ко је о њој говорио као о доброј глумици.

„Она је била неискоришћена мало као глумица баш зато што је кренула као Плејбој зечица. И наравно, један мачистички свет који окупира Холивуд њу је тако и видео. Размишљали су да ће њене филмове да гледају мушкарци који су читали и тај Плејбој. Она се опирала томе, тако да је и направила од Мушкарци воле плавуше и Неки то воле вруће неку врсту карикатуре тих ликова, и то је врло паметна и врло глумачка одлука“, додаје Јовићевић.

Њен глумачки потенцијал подржан њеном харизмом вјероватно би тек био реализован, јер Мерилин Монро је преминула у 36. години, преноси РТС.

Сваког петак до 4. септембра у Кинотеци можете се подсетити неких од њених најчувенијих улога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана