Међународна изложба фотографија у Банском двору: Емоције заустављене у тренутку

Данко Кузмановић
Међународна изложба фотографија у Банском двору: Емоције заустављене у тренутку

БАЊАЛУКА - Традиционална, осма Међународна изложба фотографија “Фото-емоција 2019”, коју на радост бројних љубитеља умјетности организује Универзитетски фото-кино клуб Бањалука, биће отворена у четвртак од 20 часова у вијећници Банског двора Културног центра. Као што сам назив каже, публика ће имати прилику да погледа фотографије које су зауставиле емоцију у тренутку и заувијек је сачувале.

Изложба ће обухватити радове 226 аутора из 45 земаља, од којих је жири одабрао оно што ће се наћи на самој изложби.

- Мислим да слободно можемо рећи да се и ове године на изложбу одазвао велики број еминентних свјетских аутора из свијета креативне фотографије. Биће приказани радови 226 аутора из 45 земаља свијета - казао је предсједник Универзитетског фото-кино клуба Бањалука Милорад Кашћелан.

Кашћелан је истакао да ова изложба има патронат Међународне федерације за фотографску умјетност.

- Већ по традицији ова изложба има висок квалитет. Допринос томе је свакако и чињеница да изложба сваке године има патронат Међународне федерације за фотографску умјетност (ФИАП), а самим тим и највиши ранг - објаснио је Кашћелан.

Жири изложбе радио је у саставу Драган Проле, Озрен Божановић и Синиша Плавшић. Они су имали задатак да од готово 3.240 пристиглих радова на четири теме изаберу фотографије који су се нашле на изложби. Жирију је овај посао представљао велико задовољство.

У оквиру сваке од тема, Слободна - колор, Слободна - монохром, Емоција, по којој изложба и носи назив и “фото-травел”, наградили су најбоље радове.

- Аутори се радо одазивају и због високог ранга изложбе и због квалитета који сама изложба носи, односно због чињенице да се и ми као организатори према ауторима и њиховим радовима професионално односимо и увијек поштујемо договоре - рекао је Кашћелан.

Оно што је било битно, поред техничких услова које су радови морали да задовоље, јесте и да испричају одређену причу, која ће оставити јак утисак.

- Основни услови изложбе су наравно техничке природе. Фотографија најприје мора технички да задовољи критеријуме жирија, али мора и да има неку своју причу и да носи неку свој поруку - истакао је Кашћелан.

Овом изложбом су организатори хтјели да покажу истинску умјетност која “излази” из фотографија, односно да покажу како људи из 45 земаља размишљају о истој теми, али и да укажу на чињеницу да је умјетничка фотографија код нас неправедно запостављена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана