Матији Бећковићу Велика повеља "Бранковог кола"

М. М.
Матији Бећковићу Велика повеља "Бранковог кола"

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - Пјесник Матија Бећковић овогодишњи је добитник Велике повеље "Бранковога кола" за узвишену и непрекинуту сарадњу с том културном институцијом током протеклих деценија.

Ово је данас објавио предсједник "Бранковог кола" Ненад Грујичић. У образложењу жирија који је додјељивао признање наведено је да је Бећковић током протеклих неколико деценија био учесник разноврсних програма "Бранковог кола" и тиме дао мисији "Кола" једну особену димензију у очувању поезије и њене снаге у овим временима.

Како је навео жири, његов јединствени пјеснички глас аутентичан је по стилско-језичком изразу, по мисаоности и лиризму.

- Тај Бећковићев глас, сав у корену и жилама матерњега звука и несвакидашњег лексичкога материјала, давао је и на Бранковом колу високу коту уметничке вредности и оне разлике коју поезија, као дубоко лична духовна творевина, по својим онтолошким маховима захтева и подразумева – назначено је у саопштењу "Бранковог кола".

Ово признање за животно Бећковићу ће бити уручено на пјесничкој манифестацији "Пролећни Бранкови дани 2020", која ће бити одржана од 15. до 28. марта, у свечаној сали Гимназије у Сремским Карловцима.

Међу досадашњим лауреатима овог признања су:  Владета Јеротић, оперска Вера Ковач Виткаи, Михаило Миша Јанкетић, Љиљана Петровић, Весна Чипчић, Вицо Дардић, Милан Плетел и Ксенија Марицки Гађански.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана