Марко Фехер, дизајнер, за “Глас Српске”: Тренд није идентитет

Илијана Божић
Марко Фехер, дизајнер, за “Глас Српске”: Тренд није идентитет

Непотребно је пратити тренд, јер тренд није идентитет, себе морамо тражити пуно дубље. Надам се да долази вријеме када ће “другачија” одјећа бити прихваћена на нашим улицама, те да неће бити осуђивана.

Казао је то у разговору за “Глас Српске” дизајнер Марко Фехер, костимограф за представу “Генетика Глембајевих” Народног позоришта Републике Српске, која ће премијерно бити изведена на отварању 23. Театар феста “Петар Кочић” 4. јула. 

- Нема много свијести у нашем поднебљу када је мода у питању. Како свијести, тако ни савјести. Сулудо је коментарисати колико су неки “стари” комади драгоцјени, како емотивно тако и на све друге начине. Некада се више пажње посвећивало изради материјала, па и самих комада, а данас је то све некако инстант и све губи значај - додао је Фехер.

ГЛАС: Како сте бирали костиме за овај комад? Колико је за Вас било изазовно, чиме сте се водили приликом одлучивања?

ФЕХЕР: Ово је први пут да радим у позоришту као костимограф, а то сам дуго хтио. Једина водиља у сваком раду је испратити причу и бити у корак са темом. Никако нисам хтио “издоминирати” костимима занемарујући тематику. Сви костими су рађени по сензибилитету ликова књижевног дјела, односно интерпретације режисера.

ГЛАС:  Шта Вам је била инспирација за рад на овом комаду?

ФЕХЕР: Инспирација су текст и ликови, њихов живот у овом добу. Дјело није смјештено у неку историјску епоху, него је модерно, дешава се управо сада и репрезентују људе око нас.

ГЛАС: Шта Вам је било најтеже приликом припремања костима?

ФЕХЕР: Понекад је изазовније искомуницирати са глумцима, њиховим жељама и визијама, али је олакшавајуће када се сви освијестимо да смо ми ту да будемо дио дјела и да је једина наша сврха да “оживимо” дате ликове. Ту личне потребе и визије нестају.

ГЛАС: Колекција “Grandfather’s Legacy” представљена је у склопу фестивала “Fasionclash”. Будући да је настала од рециклираних ствари, колико је данас важно рециклирати одјећу?

ФЕХЕР: Та колекција је однијела и награду публике за најбољу колекцију, а настала је од старих одијела мог дједа. Важно је рециклирати све, не само одјећу. Превише отпада стварамо на дневном нивоу и битно је умањити тај отпад колико код је могуће. С обзиром на то да је модна индустрија један од највећих загађивача околине, она мора бити и одговорнија, те преузети иницијативу и показати да постоји начин да се отпад смањи и да користимо постојеће ресурсе.

ГЛАС: Колекција “Козара етно” изазвала је позитивне коментаре широм свијета. У чему се огледа важност истицања традиције на модеран начин и колико је важно да нешто што је дио краја из којег потичемо буде представљено свијету?

ФЕХЕР: Традиција је оно што нас је начинило оваквима какви смо данас. То су наши коријени. Истражујем цијели живот, тражећи мјесто којем припадам, па тако и моје колекције служе мени да изградим свој идентитет. “Козара етно” је колекција која је иницирана истоименим фестивалом. Организатори су ме позвали да дам свој допринос, па сам се са етнологом  Иреном Медар Тањга упутио у истраживање о поднебљу и традиционалним орнаментима. Колекција је прошла сјајно, завршила је у магазинима широм свијета, од Балкана до Италије, Шпаније и Велике Британије. То је наш идентитет који је свијету занимљив. Није интересантно нудити нешто што већ постоји и распрострањено је, то је тренд. Битно је представити свој крај цијелом свијету, јер истражујући учите и сами, а онда имате шта рећи и другима. Ствари буду јасније и логичније.

ГЛАС: Недавно је на друштвеним мрежама објављено да је једна дизајнерка искористила Вашу идеју. Како то коментаришете? Како данас заштитити властите идеје?

ФЕХЕР: То су ствари који се у моди дешавају сваког дана. Нажалост, на свјетском нивоу не постоји довољно добар закон да би се заштитила та врста “власништва”. Многи који су завршавали на судовима нису добили парнице, јер је довољно само промијенити боју конца у изради да то суд више не сматра копијом него референцом. Много људи је прозвало дотичну дизајнерку, па је она “повукла” објаву и уклонила из понуде проблематичан комад. Битно је да околина није остала “слијепа”, те је притисак јавности учинио мој дизајн сигурним и препознатим, а њен копијом. Дали су до знања да то није прихватљиво и драго ми је да су нам то вриједности.

ГЛАС: Шта би требало урадити да Република Српска добије модну сцену?

ФЕХЕР: Ух. Ово питање звучи као из далеке будућности. Далеко смо од сцене. Немамо адекватно образовање, а ни стручне кадрове. Технолошки факултет нуди смјер дизајн и конфекција, који је далеко од дизајна. То је прилично застарио метод предавања и технологија. Недостају нам стручни кадрови, адекватан факултет и системска подршка за развој индустрије, јер она чини сцену. Потенцијали су огромни, али нису препознати. Не можемо причати о сцени, а образовање нам је дискутабилно.

“Театар фест”

ГЛАС: Припремате ли нешто ново?

ФЕХЕР: Много новитета долази и чини ми се да их је сваког дана све више. Прије свега радујем се представи која ће отворити “Театар фест” и позивам вас да је погледате. Спремили смо вам савремене Глембајеве уз један аудио-визуелни доживљај да сам сигуран да ће се људи враћати и представу гледати по неколико пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана