Марић: Тома је имао комплексан живот

Танјуг
Foto: Википедија

БЕОГРАД - Гост нове епизоде видео серијала "Тањуг Рефлектор" био је глумац Милан Марић који је говорио о томе како доживљава Тому Здравковића пре и после снимања филма, како је приступио стварању свог виђења лика композитора и певача народне музике и да ли постоје сцене у "Томи" које су га дирнуле.

Марић је рекао да су му пре почетка рада на филму Драгана Бјелогрлића, Здравковићеве пjесме биле "утjеха, врло често повод за разбијање чаше, за подизање руку у кафани", а након завршеног снимања каже да мислим да разуме музичара.

"Ужасно комплексан живот је имао. Живио је онако како је желео, да ли због тога што другачије није могао, није смео, не знам. Музика је била вентил кроз који је пуштао све то што се кува у њему, а кувало се све и свашта.

Сви имају неки другачији закључак о њему, што је мени поприлично занимљиво, јер то значи да је био - неухватљив", рекао је Марић.

Глумац који је недавно за "Тому" добио награду "Цар Константин" за најбољу мушку улогу на Филмским сусретима у Нишу, признао је да је лик Здравковића био повод да код себе тражи неке ствари за које није знао да уопште постоје. "Немојте питати које су.

Снимање филма је било разлог да почнем да чепркам неке џепове за које нисам знао да постоје, који су били зашивени. Много је занимљив процес тога што зовемо грађење лика.

Заправо интенција је обрнута. Не градимо ми ликове, више ти ликови граде нас...", нагласио је Марић. Упитан да ли су га када је гледао филм неки тренуци дирнули или чак расплакали, Марић је рекао да постоје "сцене у које је уткана нека сирова емоција, које не могу да не дирну". "Дирнуле су ме на снимању и сада кад сам гледао.

А иначе да бих могао да причам растерећено, опуштено, лепо о филму неопходно је да прође неко време, да се мало дистанцирам од свега тога, да се заборавим, да пустим да ме тај филм носи, да ја доживим оно што се надам да ће да доживи публика", објаснио је Марић.

Када би морао да изабере једну песму Томе Здравковића Марић каже да тренутно не може дати такав одговор, поготово након раздобља када је "интензивно слушао његову музику и открио неке нове песме". "Сваки наредни пут када будем спонтано био у некој кафани и чуо неку песму занима ме како ћу тада реаговати. Занима ме шта ће бити када кроз пар година будем био негде на рођендану, свадби, слави, како ћу реаговати? Можда ћу тада знати једну. Сада не", закључио је глумац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана