Манифестација “Ноћ музеја” обиљежена у градовима Српске: Ноћни живот умјетности

Миланка Митрић
Ноћни живот умјетности
Foto: Н. Мићевић | Ноћни живот умјетности

БАЊАЛУКА – Традиционална манифестација “Ноћ музеја” која се обиљежава у музејима широм Европе, синоћ је прослављена је у градовима Републике Српске, а сви посјетиоци музејских установа имали су дивну прилику да нешто дуже уживају у изложбама, али и музичким програмима који су тим поводом приређени.

“Ноћ музеја” ове године одржава се под слоганом “Моћ музеја”, а у Музеју савремене умјетности РС обиљежена је отварањем изложби “Декоративна сопства” Борјане Мрђа и “Будућност се понавља више него историја” Игора Бошњака, уз пратећи музички програм и фокус на представљању реконструисаних просторија ове установе. 

Ове двије изложбе посјетиоцима су доступне до 20. јуна.

“Ноћ музеја је посебан дан када наша врата остају отворена до поноћи. Ово је вече за које сваке године припремамо посебан програм. Ноћ музеја ове године посебно је фокусирана на пројекат који је трајао двије године овдје у Музеју савремене умјетности РС. У питању је реконструкција зграде којој смо овом новом идејом дали нови живот за будућност” објаснила је директорица Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић.

Изложбом Борјане Мрђа представљени су нови радови настали уназад неколико година, који су резултат пројекта први пут представљеног на Факултету ликовних умјетности у Београду 2020. године.

“Борјана је умјетница која се бави истраживањима идентитета и трансформације идентитета кроз сјећања и памћења. Она је позната по томе што користи тијело као медиј умјетничког изражавања. У новој серији радова тијело је изостављено. Она истражује однос текстила, одјеће и тијела, односно празнине која сугерише изостанак тијела. Посматра одјећу као производ времена, културе и традиције” навела је кустоскиња изложбе Лана Павловић.

 

Она је истакла да је на њеним радовима уочљиво то да одјећа функционише као самостална конструкција која је везана за појам идентитета, а кроз поставку се провлачи интимна прича везана за породично насљеђе, односно, женску породичну линију.

“Оно што је почело као интимно истраживање историје женских чланова моје породице, на крају се заокружило у једну универзалну причу у којој се свака жена може пронаћи и која ће је дотаћи - објаснила је умјетница Борјана Мрђа и додала да изложбу посвећује својој мајци и својим бакама.

Умјетник Игор Бошњак захвалио је свима који су му омогућили реализацију овог пројекта, који је био и приједлог МСУРС за бијенале у Венецији.

“Ово је технички захтјевна изложба, са пуно пројектора, монитора, каблова. Све је испало савршено, надам се да ћете уживати – рекао је Бошњак.

Кустос изложбе Младен Бањац истакао је да је ријеч о једном комплексном пројекту који је започет 2015. године једном врстом игре.

“Игор ми је у једном разговору рекао ‘јеси ли видио да наши социјалистички споменици изгледају као трансформерси’. Из такве парадигме кренуо је да се игра, појавиле су се нове технологије, нове справе и до данас видимо генезу промишљања и читања споменика” казао је он.

 

Током вечери, посјетиоци су имали прилику да истраже реконструисане просторије музеја, да уживају у наступу студената музичког одсјека Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, наступу Алберта Савића и уз музику коју је пуштао ди-џеј Далибор Д.

“Ноћ музеја” обиљежена је и у Музеју Републике Српске гдје је, између осталог, приређена изложба олд-тајмера, те поставка минијатурних модела аутомобила с територије бивше Југославије, али и изложба “Љепота брзине и нешто између нас” сликара Михајла Николића.
Осим тога, у овој установи приређен је наступ састава “Баба Ђекс трајб”, као и дјечија радионица за најмлађе “Ауто шараоница”.

Поставка Музеја РС “Заборављени звук традиционалних музичких инструмената” ауторке Сање Пупац отворена је у Народној библиотеци”Бранко Радичевић” у Дервенти гдје су поводом ове вечери приређене и изложбе Дајане Ћук, Добрице Поповића и Недељка Вучановића.

Манифестација је обиљежена и у Требињу гдје је у Музеју Херцеговине отворена изложба “Путујуће шаре Србије” сликарке Милице Живадиновић, а након тога одржан је концерт поводом 130 година Црквеног хора “Свети Василије Тврдошки и Острошки”.

“Ова изложба је једна од станица на путу путујућих шара које су дио једног пројекта ‘Орнаменти Србије - Пиротски ћилим’, који укључује сликарство, сликани уникатни накит и видео радове и књигу која је у настајању “ навела је Живадиновићева.

“Ноћ музеја” обиљежена је по 17. пут.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана