Манифестација "Дучићев дан": Требиње град српске поезије

Срна
Манифестација "Дучићев дан": Требиње град српске поезије

ТРЕБИЊЕ- Требиње је захваљујући пјеснику Јовану Дучићу пјеснички град и велика је обавеза да то и остане, рекао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић, на отварању научног скупа који се одржава поводом традиционалне манифестације културе "Дучићев дан".

- Без Дучића Требиње би памтили тек као лијеп медитерански град, овако је својеврстан пјеснички град - рекао је Ћурић на скупу "Поетика и поезија Мирослава Максимовића", који се одржава посредством интернет "Зум" платформе.

Он је нагласио да су у Требињу одавно схватили да је култура важан посао путем којег овај град јача.

- И прихватамо сваку слободну мисао и креацију. Тај аманет нам је и Дучић оставио - рекао је Ћурић на онлајн скупу који је организован у свечаној сали Градске управе Требиње и у Библиотеци Института за књижевност и умјетност из Београда.

Он је подсјетио да се ова манифестација одржава 13. пут и да њен значај изазива дивљење.

Пјесник Мирослав Максимовић рекао је да је Требиње постало главни град српске поезије, прије свега захваљујући увезивању свих активности и пројеката у вези са пјесником Јованом Дучићем и осталим активностима у области културе.

- Црквина је на тај начин надомјестила недостатак Ловћена - рекао је Максимовић, истакавши да је важно улагати напоре у одржавање овог пројекта, као што то ради град Требиње и убудуће да би опстала ова манифестација.

Коуредник скупа Светлана Шеатовић нагласила је да је овогодишњи скуп посвећен пјеснику Мирославу Максимовићу, лауреату Дучићеве награде коју је добио 2001. године.

Она је најавила да су већ два рада учесника конференције спремна и да је план да послије два мјесеца сви предају радове и да ове године буде објављен зборник посвећен поезији и поетици пјесника Мирослава Максимовића.

О поезији Мирослава Максимовића говориће и књижевници, научни сарадници и професори српског језика и књижевности из Београда, Никшића, као и професор са Универзитета у Индијани Богдан Ракић.

Манифестација "Дучићев дан", која је јутрос почела светом литургијом и поменом пјеснику у Херцеговачкој Грачаници у Требињу, традиционално се одржава на празник Благовијести, када је Јован Дучић преминуо.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, замјеник градоначелника Дражен Бошковић и предсједник Скупштине града Драгослав Бањак положили су данас цвијеће код споменика великом српском пјеснику Јовану Дучићу поводом 78 година од његове смрти, а цвијеће је положено и код споменика Петру Другом Петровићу Његошу.

Градоначелник Требиња изразио је наду да ће ова манифестација сљедеће године бити обиљежена уобичајено.

Начелник Одјељења културу, породицу, спорт и образовање Слађана Скочајић рекла је да је важно да се овај дан обиљежава и навела да ће вечерас испред Музеја Херцеговине бити отворена изложба "Писма са Бановца" посвећена Матији Бану, Дубровчанину који је живот посветио српском питању, био књижевник и дипломата, те личност која заслужује поштовање.

- Музеј Херцеговине је успио да добије сталну поставку изложбе коју ће имати прилику да виде наши ученици и грађани Требиња у трајању од мјесец дана, када се отвори Музеј за посјетиоце -  рекла је Скочајићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана