“Мале жене” добитнице “USC Libraries Scripter” награде: Безвремени одјек класичне приче

Agencije
“Мале жене” добитнице “USC Libraries Scripter” награде: Безвремени одјек класичне приче

Сценарио Грете Гервиг за филм “Мале жене” освојио је годишњу “USC Libraries Scripter” награду у Лос Анђелесу, за најбољу филмску адаптацију, док је признање за телевизијску серију отишло серији “Fleabag”.

 

Гервигова, која је режирала филм, сценарио је радила на основу истоименог романа Луизе Меј Елкот, из 1868. године, о животу четири сестре Марч у малом енглеском граду, током друге половине 19. вијека.

Одјек класичне приче у новом руху био је велика инспирација за њу и дјело које ју је, како је навела, пратило читавог живота. Приказујући тадашње, уз осврте на данашње вријеме, Гервигова је дочарала да је адаптацију једног безвременог класика и даље могуће урадити заиста квалитетно, судећи према избору за ово признање.

- Ово је изузетно. “Мале жене” су књига мог живота. Не сјећам се периода у којем нисам знала ко су сестре Марч. Читала сам дјело изнова и изнова и све што сам ишчитала начинило ме женом каква сам данас. Без Луизе Меј Елкот никада не бих слушала онај глас у себи који ми је говорио да пишем - навела је Гервигова.

Продуцент Ејми Паскал прихватила је награду у њено име.

- И Грета и ја бисмо вољеле да је Луиза Меј Елкот овдје с нама и да може да прихвати ову награду, да види како су легендарне њене ријечи биле, и жене које је створила - навела је Паскалова.

У истој категорији номинована су остварења “Ирац”, “Двојица папа”, “Dark Waters” и “Јојо Rabbit”. Сви сем филма “Dark Waters” номиновани су и за награду “Оскар” за најбољу адаптацију сценарија, коју додјељује Америчка академија за филмску умјетност и науку.

Британска серија “Флеабаг” освојила је признање такмичећи се у категорији заједно са серијама “Надзирачи”, “Фоссе/Вердон” и “Killing Eve”.

Творац серије Фиби Волер-Бриџ награђена је за прву епизоду ове комедије, која је базирана на монодрами истог имена.

Награда за сценаристе била је, уз још неке награде у различитим категоријама, добар показатељ за добитника “Оскара”. Наиме, десило се да су, у осам узастопних година, филмови који су освојили “Оскара” у овој категорији били добитници овог признања за сценаристе.

То су били филмови: “Арго”, “12 година ропства”, “Мјесечина”, “Зови ме својим именом”, “The Big Short”, “Друштвена мрежа”, “Игра кодова” и “The Desvendants”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана