Маја Додиг, директорица Народног позоришта РС, за “Глас Српске”: Деведесета годишњица вријеме за искорак

Александра Глишић
Маја Додиг, директорица Народног позоришта РС, за “Глас Српске”: Деведесета годишњица вријеме за искорак

БАЊАЛУКА - Обиљежавање 90 година рада и постојања Народног позоришта Републике Српске би требало да протекне у истицању резултата досадашњег рада, али годишњице представљају и тренутак сагледавања и преиспитивања са циљем унапређивања.

Рекла је директорица Народног позоришта Републике Српске Маја Додиг. Рјешење о именовању Маје Додиг објављено је 20. марта у “Службеном гласнику РС”, а према ранијим најавама 2020. година требало би да буде у знаку театра. 

- У складу са ставом Министарства просвјете и културе Републике Српске, ова година представља годину позоришне дјелатности. Конкретно, надам се да је претходно руководство радило на припреми монографије и осталих активности у вези са овим питањем. Међутим, све зависи од развоја тренутне ситуације која је врло озбиљна и у којој је неопходно да првенствено будемо одговорни и савјесни, те да поступамо у складу са одлукама - каже Додигова.

Она је магистар ликовних умјетности из области сликарства и до сада је излагала на више самосталних и колективних изложби у земљи и иностранству.  

- Детаљнија анализа умјетничких појава доводи до различитих тумачења умјетничког феномена. Условљено је комплексношћу умјетничких појава, које поред друштвених подразумијевају и историјске, комуникационе, психолошке, идеолошке итд, компоненте. Умјетност је подручје људске дјелатности и врши одређено дејство на друштво, прије свега обогаћујући га. Умјетност је потреба сваког човјека - истиче Додигова.

Свјесна је да је у националном театру Српске очекују бројне обавезе.

- Једнако ћу приступити сагледавању свих сегмената за које сматрам да могу унаприједити рад Народног позоришта Републике Српске - наглашава она.

Маја Додиг рођена је 26. фебруара 1975. године у Бањалуци. Дипломирала је 2002. године на бањалучкој Академији умјетности, одсјек за ликовну умјетност, смјер сликарство, у класи професора Ратка Лалића.

Постдипломске студије је уписала 2003. године на Академији умјетности у Бањалуци, Одсјек за ликовну умјетност, смјер сликарство, гдје је и одбранила магистарски рад са оцјеном 10 и тиме стекла назив магистра ликовних умјетности из области сликарства.

Ради на Архитектонско-грађевинско-геодетском и Технолошком факултету Универзитета у Бањалуци у звању редовног професора.

Представе онлајн

Народно позориште РС најавило је да ће своје представе приказивати онлајн на “Јутјуб” каналу Позоришта, са линковима који ће бити постављени на званичну “Фејсбук” страницу и “Твитер” налог. Током ове седмице биће приказана три снимка представа, те ће тако публика вечерас моћи да погледа “Радничку хронику”, 25. марта “Зоолошке приче”, а 27. марта представу “Четрнаеста”. 

Све представе се могу погледати од 20 часова, наводи се у саопштењу Народног позоришта РС. Представе ће бити активне седам дана да би се свим заинтересованима омогућило да их погледају, након чега ће бити уклоњене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана