Магични свијет Анџеја Сапковског

Приредила: Миланка Митрић/агенције
Магични свијет Анџеја Сапковског

БЕОГРАД - Франшиза “Вјештац” једна је од најпопуларнијих у посљедњих неколико година, а интересовање за свијет о којем говори само је додатни подстицај стварању новог материјала инспирисаног причом о Гералту од Ривије.

Након раније објављеног серијала књига, превођеног на многе свјетске језике, након видео-игара и тренутно актуелне “Нетфликсове” серије, за љубитеље овог фантастичног свијета у издању “Чаробне књиге” стигла је још једна посластица.

Ова издавачка кућа објавила је превод богато илустрованог издања “Вјештац - енциклопедија: Илустрован и дешифрован универзум Анџеја Сапковског”. Ради се о дјелу које је приредио француски творац друштвених и видео-игара Ален Т. Писегир с намјером да у њој направи преглед универзума, личности и створења које је створио Анџеј Сапковски.

- Ова енциклопедија је увод у богату и сложену космогонију, прожету магијом, митологијом, веровањима и дипломатијом, доноси и портрете бројних створења које Гералт сусреће на свом путу, а међу којима су и упечатљиви базилиск, кикимора, кошчеј, стрига, виверна или зојгл - наводи издавач и додаје да књига представља јединствен водич намијењен читаоцима, гледаоцима и гејмерима.

На почетку дјела налази се цитат из романа о вјешцу Гералту од Ривије, а аутор у књизи, уз све детаље, није открио важне заплете везане за ликове да не би реметио уживање онима који нису читали књиге и који тек треба да погледају серију.

- Пре много векова Ард Гает, Двери Светова, исплеле су мрежу невидљивих спона између различитих светова. Само они који су познавали Хаос и владали њиме могли су да се послуже том мрежом и да путују од једне до друге насељиве сфере. Тако су се Аени, вилењаци, искрцали на континент сишавши са своје седефне лађе, и тако су се сусрели са његовим староседеоцима: патуљцима, гномима, вранима и боболацима. Придошлице су населиле регију, али, упркос сукобима, није избио рат. Мир и равнотежа одржавани су више од хиљаду година. А онда се догодила катаклизма позната као Конјкција сфера. Тај догађај отворио је различите временске пукотине између светова, што је изазвало немерљиве губитке. Кроз те пукотине провукао се Хаос и освојио је универзум у ком раније није постојала никаква магија. Бројна чудовишта провукла су се између граница светова - стоји у уводном дијелу књиге.

Дјело је са француског језика превела Бојана Јањушевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана