"Лут фест": Промовисана књига Евите Бојковац, изведена луткарска представа ''О њежности''

Срна
"Лут фест": Промовисана књига Евите Бојковац, изведена луткарска представа ''О њежности''

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- У оквиру пратећег програма 21. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта "Лут фест" данас је у љетној учионици Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву промовисана књига поезије "Шта су лутке?", аутора петнаестогодишње Евите Бојковац из Дервенте, док су глумци Позоришта лутака Мостар извели експерименталну представу ''О њежности'', коју је режирала Инес Пашић.

"Ова дивна књига представља својеврсну пјесмарицу ''Лут феста'', јер је наша драга Евита, као веома млади аутор, играјући се са луткама и пратећи луткарске представе на Фестивалу, измаштала предивне пјесмице посвећен управо ''Лут фесту", рекао је Срни директор Фестивала Витомир Митрић.

Према његовим ријечима, у Евитиним пјесмама, као и на луткарским представама, веома лако се могу доживјети сценографија, костими, као и живе лутке.

"У име оних који ће читати ову књигу, маштати и оживљавати лутке, хвала Евити за задовољство које нам је пружила, за доброту, радост и смијех наше дјеце", истиче Митрић.

Евита Бојковац рођена је 2005. године у Дервенти гдје живи, школује се и пише пјесме.

Осим поезије, бави се музиком, цртањем, сликањем, као и писањем кратких прича.

Својом првом збирком пјесама "Лептирова чајанка" представила се јавности 2016. године, да би већ наредне године објавила збирку пјесама "Ружичасто сунце и плави мјесец", за коју је добила плакету родоначелника књижевне критике дјечије литературе "Сима Цуцић" у Новом Милошеву.

Трећу збирку објавила је под именом "Композитор мјесец", четврта се зове "Лептир сликар" и пета је "Шта су лутке?", чији је издавач "Форум театар" из Источног Сарајева.

Најновија збирка носи наслов "Брод по имену машта" и требало је да буде промовисана на октобарском Београдском сајму књиге, који је отказан због епидемије вируса корона.

С друге стране, глумци Позоришта лутака Мостар извели су у такмичарском дијелу програма 21. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта "Лут фест" у Источном Сарајеву експерименталну представу "О њежности", коју је режирала Инес Пашић.

"Представа ''О њежности'' сплет је сцена из живота виђених из угла који нема амбицију да доноси судове ни о коме и ни о чему. То су свакодневне ситуације пуне малих и великих сукоба и противрјечности хумористичне и поетске природе", рекла је Срни након синоћње представе извршни продуцент Фестивала Александра Митрић–Штифанић.

Сви ти моменти, истиче она, иако различити, имају нешто заједничко, јер је њежност начин комуникације који нам изоштрава слух и оплемењује наше поступке и ријечи.

Према њеним ријечима, то је моћ њежности која преображава трагикомичне ситуације у катарзично театарско и људско искуство.

"Открити моћ њежности и сву њену духовну снагу, посебно је искуство које мијења свијет мијењајући схватање о њему. Преточити ту идеју у сценску игру је изазов који представа жО њежностиж жели истраживати и подијелити са публиком", навела је Штифанићева.

Јуче је одржан и Зум онлајн мастер клас "Луткарство у вријеме Ковида", који су водили познати режисери и професори луткарства из Бугарске Боњо Лунгов и Константнин Каракостов.

У пригодној видео-поруци они су исказали велико поштовање и подршку организаторима "Лут феста", истичући да је то велики и јединствен подухват, који у вријеме епидемије вируса корона тражи изузетну храброст, енергију, стрпљење и креативност.

Бугарски аутори су нагласили да се чак ни много веће државе и позоришне куће и институције не усуђују се на организацију фестивала у ово кризно вријеме, због чега директор Фестивала Витомир Митрић и његови сарадници заслужују најискреније честитке и похвале за свој труд и прегалаштво.

Ова два чувена бугарска аутора, који су раније били и чланови стручног жирија "Лут феста", приказали су и неколико видео-радова својих студената са луткарске академије у Софији, који су своје луткарске представе /етиде/ креирали у својим домовима у вријеме изолације због ковида 19.

У такмичарском дијелу програма вечерас у 18.00 часова биће одржана представа "Црвенкапица и вук" у извођењу Дечјег позоришта Суботица, а у пратећем програму за данас је планирана промоција књиге "Шта су лутке", аутора Евите Бојковац, као и "Луткарски пикник под маскама" у амфитетару "Бели вук" на Тврдимићима.

Свечано затварање фестивала и додјела награда предвиђена је сутра, након извођења луткарске представе "Куку, Тодоре", коју изводи Дечије позориште Суботица.

Представа почиње у 11.00, а церемонија затварања фестивала у 12.00 часова, у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Ова представа у поподневним часовима, од 16.00 до 17.00 часова биће одиграна и у Зворнику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана