Љубав као инспирација сликара Вере Кекић

Srna
Љубав као инспирација сликара Вере Кекић

ТРЕБИЊЕ - Магистар ликовних умјетности, сликар и графичар из Требиња Вера Кекић до сада је имала 20 самосталних и више од 100 колективних изложби у земљи и иностранству, а добитник је и неколико значајних награда и признања.

Кекићева каже за Срну да се бави савременом умјетношћу и најчешће себе исказује кроз апстракцију или полуапстрактне радове и симболику.

"Бити сликарка у једном од најљепших малих градова на свијету је привилегија. Требиње је моја чаробна оаза у којој стварам, живим и одакле шаљем своја дјела, а кроз њих и своју љубав у све крајеве свијета", истиче она.

Кекићева ствара комбинованим техникама које је годинама изучавала, као и специфичном комбинацијом сликарства и графике, од чега је створила веома особену и јединствену технику по којој су њена дјела препознатљива широм свијета.

Према њеним ријечима, процес стварања једне умјетничке слике траје колико и процес живљења или процес рађања или дјело настаје у једном даху.

"Умјетност је жива ствар и за мене је свако умјетничко дјело једно биће, које има емоцију, душу и идеју. Због тога се умјетност и разликује од пуких предмета, а што је дух умјетничког дјела већи - дјело је вредније. Тако нека дјела настају пратећи цијели мој живот, а нека као тренутак који вам одузме дах, као бљесак свјетлости у тами", истиче Кекићева за Срну.

Инспирацију црпи, како каже, из себе, сопственог живота и оног унутрашњег што доживљава.

"Моја инспирација су били периоди у мом животу, а моја вјечна инспирација и оно што радим дуги низ година, моја звијезда водиља, оно што је најузвишеније, јесте љубав. Љубав је мој пут", истиче Кекићева.

Према њеном мишљењу, умјетност је нешто са чиме се човјек рађа, то је начин размишљања, живљења, као и осјећања свијета и свега што окружује човјека.

Она напомиње да, као вјерник, сликарске узоре нема, већ гради сопствени пут, али умјетници и дјела која воли јесу свјетска имена модерне умјетности попут: Пита Мондријана, Пабла Пикаса, Анрија Матиса, Казимира Маљевича, Василија Кандинског...

Кекићева се умјетношћу бави тридесетак година, и то од своје 14. године, када је уписала средњу Умјетничку школу у Сарајеву.

До сада је имала више самосталних и колективних изложби, а њена умјетничка дјела била су изложена на симпозијумима, у салонима умјетности и резиденцијама на свим континентима.

"Државе које бих истакла и у којима се и данас налазе моја умјетничка дјела, у многобројним јавним и приватним колекцијама, музејима и галеријама, осим наше земље, јесу: Србија, Њемачка, Египат, Аустрија, Шпанија, Чешка, Италија, САД и Кина. Свако искуство је прича за себе. Што се више дајете, више имате. Тако је у умјетности и у љубави", наглашава Кекићева.

Дјела Вере Кекић, као и све значајне новости, критике и биографија, однедавно су доступни и на њеној интернет страници /веракекиц.wееблy.цом/. /крај/мко/нт/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана