Легендарни српски фанзин “Емитор” стигао до 500. броја: Преглед историје српске фантастике

Приредио: Бранислав Предојевић
Легендарни српски фанзин “Емитор” стигао до 500. броја: Преглед историје српске фантастике

БЕОГРАД - Легендарни српски фанзин друштва “Лазар Комарчић” на тему научне фантастике “Емитор” објавио је свој 500. број, тачно 42 године након покретања.

Један од најдуговјечнијих фанзина  у Европи покренут је давне 1981. године, под уредничким вођством Бобана Кнежевића уз екипу сарадника коју су тада чинили Зоран Живковић, Радмило Анђелковић и Владимир Весовић. Сви они оставили су изузетан траг у историји српске фантастике, а у случају Живковића можемо говорити и о свјетским размјерама, пошто је ријеч о једном од најпревођенијих српских писаца данашњице.

Међу ауторима који су својим текстовима, причама и графичким прилозима попуњавали странице фанзина, небројено је оних који су касније стасавали у врхунске ствараоце и важне чиниоце српске културне сцене.

Јубиларно издање једног фанзина са оваквом историјом и значајем добило је посебан третман. Жеља уредништва била је да 500. број буде урађен на репрезентативан начин и да се у овом посебном издању представи пресјек досадашњих активности како у вези са самим фанзином тако и са функционисањем Друштва “Лазар Комарчић”.

У овом броју објављено је седам кратких прича неких од најпознатијих домаћих аутора фантастике (Горан Скробоња, Адријан Сарајлија, Павле Зелић, Милош Петрик, Зоран Нешковић, Бошко Мартиновић, Милан Пеца Поповић), приказа и есеја (Илија Бакић, Тијана Тропин, Милош Јоцић, Ратко Р. Радуновић, Горан Скробоња, Александар Манић), а посебна пажња посвећена је историји Друштва “Лазар Комарчић” у текстовима о богатом трибинском програму и клупским књижевним конкурсима. Оба потоња прилога потписује уредник Миодраг Миловановић, који каже да би ово била немогућа емисија без старих сарадника.

- Први (текст) садржи практично списак свих састанака овог друштва до којих сам успео да дођем коришћењем свих могућих и немогућих извора. Велику захвалност дугујем Александру Б. Недељковићу, који је вредно бележио утиске са састанака друштва у протеклих четрдесетак година и чији архив представља право благо за будуће изучаваоце популарне културе на нашим просторима, коју свакако треба сачувати за будуће генерације - рекао је Миловановић.

Списак је обогаћен фотографијама са састанака које репрезентују дуо дешавања, а други прилог посвећен је историји интерних конкурса друштва током осамдесетих година прошлог вијека.

- Покушао сам да дођем до што већег броја информација о учесницима и причама, као и о подацима где су поједине приче касније објављене. Из приложеног се види да су многи данас водећи писци жанровске књижевности своје прве кораке имали на овим конкурсима - казао је Миловановић.

Од покретања фанзина протекле су 42 године, а један од важнијих момената забиљежен је 2004. године, када је на европској научнофантастичној конвенцији “Еурокон”, одржаној у Пловдиву, “Емитор” освојио престижно признање за најбољи часопис те врсте на Старом континенту.

Наруџбе

Насловну илустрацију 500. броја “Емитора” урадио је прослављени стрип умјетник и аниматор Алекса Гајић. Фанзин садржи 270 страна, а цијена издања је 1.000 динара. Наручивање се може извршити преко “Фејсбук” странице Друштва љубитеља фантастике “Лазар Комарчић” или и-мејл адресе [email protected]

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана