Легат Војислава Илића Млађег отворен у Музеју Адлигата

Tanjug
Легат Војислава Илића Млађег отворен у Музеју Адлигата

БЕОГРАД - Легат једног од најзначајнијих српских пјесника у периоду између Првог и Другог свјетског рата, Војислава Илића Млађег (1877-1944), отворен је у Музеју српске књижевности Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат.

Војислав Илић Млађи је писао поезију, књижевне критике, преводио са руског, француског и њемачког језика и сврставан је међу водеће умове свога доба.

Управо су његови преводи Србији приближили Пушкина, Љермонтова, Гетеа, Шилера, Молијера, Готјеа, Ламартнина и друге великане.

Објавио је више од четрдесет књига, а сарађивао у стотинак часописа.

Уз "Плаву гробницу" Милутина Бојића, Илићеви стихови уклесани су у камен величанственог маузолеја на српском војничком гробљу на Зејтинлику, и спадају у најчувеније стихове посвећене солунским борцима.

Награда Војислав Илић Млађи додељује се сваке године њему у част, као награда за најбољи сонет на српском језику.

"Примили смо изузетно богату песникову архиву. На стотине страница рукописа, дневника и бележака и стотине фотографија по први пут ће јавности сада бити доступне у Адлигату. Драгоцена грађа не сведочи само о занимљивој личности песника и богатству његовог дела, које ће се тек истраживати пошто је један део рукописа необјављен и до сада непознат јавности, већ представља важно сведочанство о целом једном периоду српске историје", каже Виктор Лазић, председник Адлигата.

Он додаје да се тим поводом окупио најужи круг људи, предвођен унуком Милицом Р. Јањушевић, која је поклонила већину предмета за легат, и глумцем Миланом Цацијем Михаиловићем. на чију је препоруку она то учинила.

Донаторка Јањушевић је овим поводом Удружењу Адлигат поклонила још неколико стотина фотографија славног песника и његове породице.

"Одушевљена сам чињеницом да постоји неко ко жели да сачува културну баштину ове земље. Срећна сам што ме је усуд довео до Адлигата, па имам коме, мирне душе, да предам дедино благо", казала је она.

Горица Лазић, потпредседница Удружења Адлигат, оцењује да је Илић неправедно скрајнут и заборављен српски песник, који је после Другог светског рата избачен из школских програма и лектира зато што је био превише просрпски настројен и зато што је био монархиста.

"Када је запао у дугове, помогао му је лично Михаило Пупин. Али, Пупин није желео да великог песника понизи, већ да му од срца помогне. Тако му је достојанствено откупио више стотина примерака његових књига, а песник му се одужио са две песме чији су рукописи сада такође у Адлигату, у којима Пупина назива ''звездом човечанства''", каже Лазићева.

Овим поводм је Адлигат објавио и посебну брошуру о Војиславу Илићу Млађем и архиви која је предата на поклон Адлигату.

Поред рукописа, у неколико наврата у претходне две године поклањани су и предмети, као на пример пишчев писаћи сто и уљана лампа, као и нешто сачуваних књига из његове личне библиотеке.

Удружеље Адлигат је покренуло иницијативу и да једна улица у Београду понесе име овог песника.

Удружење Адлигат је потписало протокол о сарадњи са Википедијом, па је отварање легата пропратила стажисткиња Миљана Матић која је урадила квалитетан чланак о овом песнику на Википедији, а Удружење је одмах дало дозволе да се и новопридошле фотографије и материјали фотографишу и бесплатно поставе на коришћење најшире јавности.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана