Лаушевић: Свако вријеме је добро за историју и Шекспира

Танјуг
Лаушевић: Свако вријеме је добро за историју и Шекспира

БЕОГРАД - Историјски ратни спектакл „Хероји Халијарда”, сниман је на Космају, у селу Неменикуће и околини Београда, а један од главних глумаца, Жарко Лаушевић, ексклузивно за Танјуг је истакао да су теме из историје неопходне за екранизацију, јер сматра да „ако нешто не научимо и не запамтимо, бојим се да ћемо поновити то исто”.

У посљедње вријеме, звјезда култних филмова „Официр с ружом”, „Боље од бекства” или „Браћа по матери” веома је ангажован на актуелним домаћим филмовима и ТВ серијама у свом новом повратку у Србију на мали и велики екран.

Сада му је фокус на амбициозно припремљеном пројекту Радоша Бајића из периода Другог свјетског рата, који је филм „Хероји Халијарда” и мини серију „Ваздушни мост” планирао три и по године.

-Веома ме привукла и обрадовала ова прича, као и позив од колеге Радоша Бајића. Иначе волим историјске теме, нарочито базиране на реалним догађајима, то увек уме итекако да провоцира - изјавио је Лаушевић.

У центру играног филма „Хероји Халијарда” је заплет према истинитом догађају о спасавању савезничких пилота иза непријатељских линија, познатом под шифрованим именом „Операција Халијард”.

Српски народ је у љето 1944. године од сигурне смрти спасио 508 америчких и других пилота, што је суштина те ратне драме.

-Улога коју имам овде је фиктивна, за разлику од великог броја других ликова у причи који се појављују као важна имена позната из наше историје. Тумачим лик оца који има три сина, и кад се тако изговори, звучи као почетак неке лепе бајке. Али ипак није, јер ова бајка је врло сурова. Један је син у партизанима, други у четницима, трећи је са 17 година на путу негде, вуче га живот да се негде определи, ни сам не зна куда - описао је Лаушевић оквир радње и свој лик у филму.

Осим синова, његов лик у филму и серији има и ћерку, која се заљубљује у једног пилота, а управо њега ће јунаци филма спасити.
Према његовим ријечима, тај расцјеп породице је приказ тог времена као и располућености људи, што у време његове генерације није могло да се пронађе у уџеницима из историје.

Чувени глумац је навео да се није детаљно изучавало да су савезници Југославије биле земље са Запада - Америка, Енглеска, али исто тако било је познато да су они углавном помагали.

Подсјетио је на бројне жртве које су пале у тим налетима преко већих градова у Србији као што су Лесковац и Ниш, а такође су бомбрадовани Подгорица и Никшић.

-Ускрс 1944. године био је гори за Београд него напад из 1941. године. Ова прича је значајна због тога што ће открити и неке друге ствари, макар заинтригирати некога па да онда једног дана кренемо и о тим стварима да разговарамо. Ако нешто не научимо и не запамтимо, бојим се да ћемо поновити то исто - појаснио је Лаушевић.

Како је редитељ Бајић изјавио поводом сарадње са Лаушевићем, одувјек је знао да је он велики глумац, али сада док раде заједно, може и потписати „сертификат” са том тврдњом. Описао га је као веома професионалног колегу, ретко изванредног глумца.

Сада два драмска уметника имају прилику прве сарадње у каријери, а када је сценарио био готов, Бајић је у јануару послао сценарио Лаушевићу са идејом да се састану за 10 дана и попричају о могућем снимању.

Лаушевић се јавио већ сутра ујутру, сценарио није могао да престане да чита, и одмах је пристао да игра у филму.

-Сценарио ми се веома свидео, мислим да је Радош Бајић изузетно отворен и захвалан за сарадњу, прима сугестије, што је за глумце веома драгоцено, не само за мене, већ све учеснике овде. И отвореног срца је ушао у овај пројекат, што се одмах види - нагласио је Лаушевић.

Чувени глумац доста је присутан у новим ТВ серијама или филмовима у посљедње вријеме у Србији, када се снима невјероватна количина играног програма, и то је посебно ангажован у пројектима са историјском тематиком.

Прије свега је бриљирао као водећи јунак серије „Корјени” према дјелу Добрице Ћосића, а својеврсни наставак у виду серијала „Вријеме зла” биће ускоро приказан, гдје такође игра једну од доминантних улога.

Осим тога, тумачио је пјесника за дјецу Јована Јовановића Змаја у филму и мини серији „Име народа” Дарка Бајића, а актуелан је до недавно био у историјској епској причи - тв серији „Александар од Југославије” Здравка Шотре.

Можда су савремене теме данас доста истражене, када се аутори окрећу историји.

-Прошлост као историја је очигледно нешто што ми још увек нисмо до краја савладали, зато радо прихватам позиве где се обрађују такве теме. Ако би се појавили неки нови савремени заплети, не бих имао ништа против да у тим причама учествујем. Такав је и серијал ''Државни службеник'', где играм две сезоне, а спремамо и трећу” - наговјестио је Лаушевић, који је недавно бриљирао у необичној серији „Калкански кругови”, чији се наставак планира.

Како сматра, то су вишезначно озбиљни пројекти управо зато што откривају ту сакривену прећутану страницу историје, а са друге стране, дају један добар паралелни ток са овим што се данас дешава.

-Никако не може бити залудан посао окретати се историји на филму или телевизији, ако имамо доброг повода. Свако време је добро за Шекспира или Његоша. Зашто се не враћати увек историји, када је добра тема или снажан драмски набој, који увек може да понуди и неке друге одговоре - објаснио је глумац и књижевник, чија су три позната аутобиографска романа обиљежила велики успјех у посљедњих 10 година.

Глумац је званичан повратак домаћој кинематрографији обиљежио 2015. године филмом „Смрдљива бајка” Мирослава Момчиловића, и мало касније постао је незаустављив са ангажманом у већем броју претежно ТВ серија.

У савременом тренутку његово лице се може видјети на телевизији на више пројеката, где се има утисак да истовремено снима барем четири наслова.

-Истина, не преклапам се у пројектима, иако према емитовању верујем да тако изгледа. О тој организацији мојих улога у новим пројектима брину други људи, што раде веома успешно - подвукао је Лаушевић и додао да не волим да снима у исто вријеме.

-Некад сам то радио као много млађи - трчим са позоришне пробе на снимања, онда се враћам увече да снимам неки трећи филм. Некако се то временом промени, и онда човек мало стане и спусти лопту, и схвати да је потребно посветити се студиозније једном пројекту - открио је један од најтраженијих и најбољих глумаца домаће кинематографије.

За хипер продукцију ТВ серија у Србији сматра да је право златно доба, али да он покушава да у толиком послу не меша своје улоге, јер и у ликовном смислу сматра да је потребно одвојити личности.

-Овако, када упалим телевизор, не знам који глумац у којој серији игра. Зато покушавам да направим неку дистинкцију од свега овога што радим -закључио је глумац, којег ће публика гледати у ратној драми „Хероји Халијарда” током прољећа 2023. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана