Лагуна најбољи издавач 64. Сајма књига у Београду

Agencije
Лагуна најбољи издавач 64. Сајма књига у Београду

На 64. Међународном београдском сајму књига, који је у току, за најбољег издавача проглашена је издавачка кућа Лагуна. У ужем избору биле су и издавачке куће Архипелаг, Клио, Геопоетика и Службени гласник.

Лагуна је проглашена издавачем године уз образложење жирија да је ове године на Сајму присутна са више од 4.000 наслова, од којих 80 нових, а у претходних 12 мјесеци објавила је 372 нове књиге.

За издавачки подухват равноправно су награђени десето коло едиције "10 векова српске књижевности" Матице Српске из Новог Сада и "Прозна дела српских научника" Службеног гласника и Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" из Београда.

Жири је навео да Лагуна "слиједи своју дугогодишњу традицију и подједнако промовише домаће и стране писце, а има и низ засебних едиција вриједних пажње, од популарне науке, класика до литературе за дјецу и младе".

- Посебна заслуга за популаризацију књиге јесте континуирано отварање књижара широм Србије, чиме Лагуна заједно са неколико других, донекле успијева да попуни празнину, насталу послије нестанка великих државних издавачких и књижарских кућа крајем 20. вијека - навео је жири и похвалио Лагуну и због промовисања културе читања "организовањем низа корисних манифестација као што је Ноћ књиге.

Протекле године Лагунини аутори су добили најважније домаће и стране књижевне награде: Нинову награду, Виталову, Награду Политикиног забавника и друге. Нобелова награда за књижевност ове године припала је Петеру Хандкеу, чији је роман "Велики пад" недавно објавила Лагуна, док је нова добитница Букерове награде Маргарет Атвуд, која је дио Лагунине књижевне продукције већ 15 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана