Квартет Дејана Терзића у сриједу у Банском двору

M. M.
Квартет Дејана Терзића у сриједу у Банском двору

БАЊАЛУКА - Концерт “Дејан Терзић квартета” биће одржан у сриједу у концертној дворани Банског двора Културног центра. Овај састав чине један од најпознатијих европских бубњара Дејан Терзић те пијаниста Бојан Зулфикарпашић, басиста Мет Пенам и саксофониста Крис Спид. Наступ џез квартета почеће у 20 часова.

Терзић је клавир почео да свира са шест година, бубњеве са дванаест, а прво је свирао у рок и фанк бендовима. У свијет џеза ушао је нешто касније.

Наиме, док је слушао Стингов албум “Bring on the night”, пажњу су му привукли пијаниста Кени Кирланд и саксофониста Бранфорд Марсалис. Тада је почео да озбиљније истражује џез музику.

- Терзић је постао члан култне школе “Нењ Џорк’с Друммер’с Цоллецтиве” гдје је, између осталих, студирао заједно са Марвином Смитом и Билом Стјуартом. У Њемачкој је студирао на конзерваторијуму у Вурцбургу, гдје се упознао са бубњаром Билом Елгартом, једним од најоригиналнијих креативних бубњара на сцени. Терзићев коментар био је: “Довео ме до неких доиста различитих ствари” - навели су из Банског двора у најави наступа.

Учествовао је на бројним фестивалима те остварио сарадње са многим музичарима, а као једну од најутицајнијих фигура у каријери издваја мађарског гитаристу Атилу Золера.

- Терзић је постао један од музичара на којима се данас темељи европска џез сцена. Као “сидеман” - музичар који прати, је снимио више од 100 компакт дискова. У посљедњих неколико година почео се фокусирати на сопствене пројекте. Та дјела га представљају и као композитора оригиналне музике - додали су из Банског двора.

М. М.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана