Кустурица уручио награду Паолу Вирцију

Agencije
Кустурица уручио награду Паолу Вирцију

МЕЋАВНИК - Филм Паола Вирција “Људски капитал“ приказан је данас на Кустендорфу у селекцији "Ретроспектива великана", а након пројекције, оснивач фестивала Емир Кустурица уручио је италијанском редитељу Награду за будући филм.

Поред тога што је почасни гост и добитник награде, Вирци је и члан жирија.

“Када смо пре 13 година почели с Кустендорфом, људи су се смејали овој награди. Међутим, свако ко је примио ову награду, наставио је чак и боље него пре ње. Зашто? Зато што, као у фарбању велике мачке из црне у бело, приступате будућности са мишљу о срећи. Тако ће срећа и доћи”, поручио је Кустурица.

Вирција је, како каже, упознао у Венецији, када му је показао скице његовог профила из анфаса.

“Био сам почаствован када ми је рекао да су они као студенти гледали моје филмове и учили на њима. Сада, када више ни ја ни ти нисмо студенти, желим да ти уручим ову награду”, рекао је Кустурица.

Примајући признање, Вирци је истакао да му је веома значајно што оно долази баш од Кустурице.

“Године 1985. преко мора је стигла прича да постоји неки млад режисер, старији само неколико година од мене, који прави невероватне филмове. Гледајући прва његова остварења као ''Отац на службеном путу'', открили смо свет веома сличан нашем, уз комбинацију трагедије и комедије”, казао је Вирци.

Додао је да су се у Кустуричиним филмовима увијек мијешале “слаткост и гордост, невероватна енергија, дивља”.

“Невероватно попуњавање кадрова људима и животињама... Гускама, паткама, мајмунима, мачкама, магарцима... Веома добрим глумцима. Осећали смо се изузетно инспирисанима. Открили смо да постоји човек који је бог, а млад је попут нас”, открио је славни Италијан.

Такве филмове, какви су били Кустуричини, тврди, нису видјели - поготово не из тадашње Југославије, јер су мислили да су сви филмови из ње “мрачни и озбиљни”.

“И онда дође овакав вид лудила који нам пружа срећу, задовољство... И данас, доћи овде да примим награду, јесте као да сам у филму, сну и веома сам почаствован”, закључио је Паоло Вирци.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана