Кустурица: Када сам чуо за Мухику, рекао сам: “То је мој човјек”

nezavisne.com
Кустурица: Када сам чуо за Мухику, рекао сам: “То је мој човјек”

Венеција - Филм српског режисера о “најсиромашнијем предсједнику на свијету” биће премијерно приказан на “Мостри”, чувеном фестивалу у Венецији, 2. септембра.

Филм српског режисера Емира Кустурице “El Pepe: Una vida suprema” биће приказан ван конкуренције, заједно са још 10 филмова режисера из Канаде, Холандије, Њемачке, Израела, Аргентине. Кустурица је више од двије године снимао документарац о Хосеу Пепеу Мухики, предсједнику Уругваја, којег су често називали “најсиромашнијим предсједником на свијету”.

Рођени сам идеалиста, каже двоструки добитник “Златне палме” на Филмском фестивалу у Кану и добитник “Златног лава” у Венецији.

“Имам посебну визију свијета која је повезана с људима којима се дивим одмалена - од Чеа Геваре до Фидела Кастра. Будући да ни са једним од њих не могу учинити ништа, обојица су покојни, када сам чуо за човјека који је био предсједник а још вози трактор и сам поправља кућу, рекао сам: 'То је мој човјек'. И нисам погријешио”, каже Кустурица.

Мухика је постао планетарно популаран по томе што је за вријеме мандата од 2010. до 2015. живио на скромној фарми, возио се у старој “буби” и већину своје плате давао у хуманитарне сврхе. Данас осамдесетједногодишњи сенатор, Мухика је изазивао велику пажњу критикујући дивљи капитализам и растрошност на састанцима у УН-у и на међународним скуповима.

Занимљиво је да ће Пепе Мухика бити тема два филма ове године у Венецији. Поред Кустуричиног документарца, биће приказан и играни филм “La noche de los 12 anos” Алвара Брешнера.

Како пишу италијански медији, “Мостра” је ове године пригрлила стриминг сервисе па ће чак шест оригиналних “Netflix” остварења бити приказано на фестивалу. Канал ХБО ће, такође, премијерно представити своју серију “Моја генијална пријатељица”, први “излет” у продукцију на страном језику, у овом случају италијанском.

У такмичарском програму је 21 филм, а предсједник овогодишњег жирија је Гиљермо дел Торо, док ће “Златни лав” за животно дјело уручити Ванеси Редгрејв и Дејвиду Кроненбергу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана