Кустурица: Хандке и Косово су сродне душе

Срна
Кустурица: Хандке и Косово су сродне душе

БЕОГРАД - Прослављени режисер Емир Кустурица изјавио је да су нобеловац Петер Хандке и Космет сродне душе, јер нису пристали на пролазност, Космет - вијековима, а Хандке од тренутка када је почео да пише.

“Пролазност је данас религија оних који вјерују у вјечну садашњост, а не у вјечност душе. На супротним странама стоје. Космет и Хандкеа везује религиозност и нису дозволили разуму да их разори”, рекао је Кустурица.

Кустурица каже да је Хандке примио Нобелову награду, а да је он “закуцао” идеју да не треба признати независно Косово, истичући да се чуда дешавају и да велике награде саме стижу до умјетника.

“Усхићење стиже у тренуцима када се човјек томе најмање нада. Слично ће бити и са народима који још нису прихватили рекламну фразу да је будућност већ почела и да 'олујни вјетар' већ сутра може да одува и Деборово друштво спектакла у чије окове смо стегнути као хипнотисани заморци и то не нашом вољом. Виша сила је у питању”, рекао је Кустурица.

Према његовим ријечима, већ сутра може да изненади ново вријеме и да заувијек са хоризонта одува типове који “вјерују у вјечну садашњост”.

“Будућност, ипак стиже сутра и колико год све изгледа безнадежно иако се осјећамо као 'сламка међу вихорове' обртни мотиви који се налазе у великом свијету стићи ће и до нас у разумној форми, али ће о нашој судбини одлучивати безумна сила која је већ започела други чин наше драме”, рекао је Кустурица за “Вечерње новости”.

Он је додао да су српски народ бомбардовали већ у “првом чину” и да је по њему падао атомски прах, за разлику од Чеховљеве напомене да, ако у првом чину на зиду виси пушка, она мора да опали у трећем дијелу.

“Ништа друго нама не преостаје него да гајимо склоности ка чудовишној природи нашег опстанка. Да ће чудо бити пресудно, али и наша воља рекао је и Нобелов лауреат”, каже Кустурица.

Он сматра да је Хандке давно заслужио Нобелову награду, али да околности и вријеме у ком живимо нису наговјештавали чудо.

“Ипак, оно се десило. Зато мисли немају куд него на Косово и Метохију. И то не само траговима националних осјећања, него и бригом за елементарне честице секуларности, које су молекул хришћанске културе”, рекао је Кустурица.

Он је нагласио да тај појам у човјеку покреће, раздваја и враћа их у цјелину, сугерише нам чега је све то збир, укључујући и оне који на Западу игноришу да поступак понижења на Космету већ предуго траје, те да њих, на крају, тешко може да мимоиђе слична судбина.

“Треба вјеровати у чудо”, поручио је Кустурица.

Он је указао да Хандке за разлику од нас није чекао, већ је био у сталном кретању и додао да је један други Нобеловац Иво Андрић писао да Србима не треба таква врста ропства да гледамо са споредног коловоза док пролазе возови.

“Нити нам је потребно да једно чудо произведе друго, иако на крају, тренуци чекања су данас још једино бољи од слијепе вјере и смисла за изнуђену реалност”, навео је Кустурица у тексту - дијелу рукописа књиге под радним насловом “Наша ствар” коју ће објавити компанија “Новости”.

Он је додао да је “највише због тога што је разум конформиста, он смјештен у чекаоницу за издају”.

“Лако га корумпирају, користе га приликом колонизовања које је код нас довршено. Прво стиже окупација, пљачка, па чекаоница. Разум се опире чудима”, истакао је Кустурица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана