Кустурица, Бећковић: Рајко Петров Ного је заслужио одмор

Срна
Кустурица, Бећковић: Рајко Петров Ного је заслужио одмор

БЕОГРАД - Прослављени српски режисер Емир Кустурица поручио је да је један од највећих српских пјесника Рајко Петров Ного, који је преминуо јуче у Београду, "заслужио одмор".

"Онај који је написао Зимомору и онај који је изговорио тако тешку ријеч, а чији је живот био углавном патња, у једној фази и политичко страдање, заслужује да се пресели у топлије крајеве, да се пресели у једно ново насеље у коме ће све бити лакше него што је било у његовом животу", рекао је Кустурица.

Он је навео да је Рајко Петров Ного човјек кога су камиони по Сарајеву гонили да га убију и чије пресељење у Београд бива спас тијела, али, изгледа не и душе.

"Али је макар тамо гдје се скрасио, а то је била Србија, избјегао нове камионе и нове нападе", рекао је Кустурица.

Академик Матија Бећковић је поводом смрти Нога рекао да, исто као што је "онај Сријемац Рајко остао сам у Сријему, тако је и Рајко од Херцеговине дуго самовао и боловао на Вождовцу /у Београду/".

"Али, Рајко Ного је за себе исплео невидиму и неподериву капу у сонетној форми и постао после /Јована/ Дучића и /Алексе/ Шантића најизведенији и најподвезанији песник који нам је стигао из Херцеговине", рекао је Бећковић за "Вечерње новости".

Он је појаснио да је управо ове ријечи изговорио пред Ногом, када је примао "Жичку хрисовуљу", а да га је док је боловао опјевао и посветио му пјесму чији стихови гласе:

"Богами сам добар ко ме васпитавао и племенит сам ко ме подизао, добро сам се држао ко ме саслушавао и порастан сам где сам порастао. Доста научих ко ме је учио. Добро сам прошао ко ми је судио, мало сам мучен ко ме је мучио, није чудо када бих промироточио", рекао је Бећковић о Ноги.

Академик и сенатор Републике Српске Рајко Петров Ного преминуо је јуче у 77. години у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана