Кустендорф: Златно јаје израелском остварењу ''Писмо свињи'' Тал Кантор

Танјуг
Foto: Кустендорф, Фејсбук

МОКРА ГОРА - Израелском остварењу “Писмо свињи“, редитељке Тал Кантор припало је ''Златно јаје'' за најбољи филм на затварању 16. Међународног филмског и музичког фестивала ''Кустендорф''.

 

Кантор доноси причу о преживjелом из холокауста који чита писмо написано свињи која му је спасила живот, а ученица слушајући његово свjедочење тоне у сан у коме се суочава са питањима идентитеtа, колективне трауме и екстремима људске природе.

-Ово је велика част. Невероватно је што сам овде да подијелим овај филм са вама који долази из дубине мога срца, била је привилегија ових дана бити на Кустендофру и славити умјетност, филм, интеракцију и дијалог - рекла је Кантор.

„Сребрно јаје" отишло је у руке Дулма Пурев - Очев из Монголије за филм „Снијег у септембру“, а „Бронзано јаје“ за филм „Африката“ Ане Ђимеши из Мађарске.

Награда „Вилко Филач“ за најбољу фотографију припала је Евану Марагкоудакису, директору фотографије грчког филма „На Ксерксовом трону“.

Специјална награда отишла је у руке Александре Лазаровски за филм „Више од живота“ (Србија/Француска), награда за најпоетичнији филм узбекистанском остварењу „Касета“ Темура Муратова, док је награда публике отишла Хамидрези Гасеми из Ирана за „Повјетарац“.

Једном од највећих савремених српских драмских писаца Душану Ковачевићу додијељена је награда „Дрво живота“ за будућа остварења.

-''Дрво живота'' као награда има двојако значење, прво за дугогодишњи рад у свету филма, а друго је за будући филм, што је лепа обавеза и нада да ћете можда још нешто урадити, ако вас добри Бог погледа - рекао је Ковачевић након додјеле награде и омажа који му је одат приказивањем најупечатљивијих сцена из његових остварења.

Затварајући фестивал, Емир Кустурица је подсјетио да је Кустендорф затваран на различите начине са „довиђења, како сте“ или „не бих вас више задржавао“, али да се у садашњој ситуацији у свијету треба поздравити ''са жељом''.

-У данашњем свету се о слободи све ређе прича. Један од разлога зашто је фестивал имао слоган „Уметност изнад свега“ је зато што је уметност одувек изражавала слободу. Слобода се изгубила не само из речника, већ из људског живота, а ја вас све молим изговарајући старе речи „не бих вас више задржавао“, мислите на слободу и трагајете за том изгубљеном слободом која је у протеклим вековима нестала из наших живота - казао је Кустурица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана