Културни живот Семберије чека боље дане

Љиљана Алексић
Културни живот Семберије чека боље дане

БИЈЕЉИНА - Пандемија вируса корона значајно је утицала на културни живот Семберије па и поред амбициозних планова за ову годину културне установе су морале да обуставе велики број манифестација.

Директорица Центра за културу “Семберија” Слађана Лекић за “Глас Српске” је истакла да нису одржали ни трећину планираних манифестација за ову годину.

- Када су мјере попустиле ми смо покушали да се реорганизујемо, али све је било јако тешко без обзира на нашу вољу и жељу да наставимо са радом. У јануару и фебруару успјели смо да организујемо садржаје према програму и онда смо тек у септембру, у сарадњи са Градском управом, организовали неколико активности у оквиру Европске седмице мобилности као што су кабаре на крову Центра за културу и дјечје представе - рекла је Лекићева.

Нагласила је да током љета нису одржане традиционалне манифестације чији је организатор ова установа.

- Нажалост нисмо успјели да одржимо “Љетну сцену”, а није било могуће ни да у марту одржимо Фестивал “Дани комедије”, који је наша најзначајнија манифестација. Покушали смо на све начине да организујемо овај фестивал. Будући да су све улазнице биле распродате одлучили смо да га организујемо у току године на било који начин, јер је и публика жељела да погледа те представе. Мали број људи је желио да врати улазнице, једноставно су са нама чекали повољнију ситуацију - навела је Лекићева.

Додала је да су планиране четири представе из Београда те да је било тешко уз епидемиолошке мјере организовати долазак глумаца у Бијељину.

- Ипак успјели смо да у помјереним терминима, од 16. октобра до децембра,  организујемо три  представе, једино је “Атеље 212” отказао гостовање - казала је Лекићева.

Према њеним ријечима бијељинска публика је показала велико разумијевање за тренутну ситуацију.

- Бијељинци су жељни да се релаксирају уз позориште и на тренутак забораве проблеме који нас окружују. Нису се бунили, звали су и чекали развој ситуације - испричала је Лекићева.

Објаснила је да ће током децембра бити организована и једна дјечја представа.

- Требало би да 14. децембра организујемо представу за наше најмлађе. Ријеч је о комаду “Цврле и Мрле” позоришта из Београда, што је заправо новогодишња верзија.  Нажалост, ове године је све другачије, Центар за културу је поводом новогодишњих празника врвио од малишана. Ништа од тога неће бити, али остаје нам да се надамо бољим временима - закључила је Лекићева и додала да је план и програм рада за идућу годину направљен те да ће бијељинска публика, уколико све буде у реду, уживати у разноликим садржајима.

Пандемија вируса корона није штедјела ни Музеј “Семберије” те је спријечила организацију бројних културних садржаја и смањила број посјета.

Према ријечима директора Музеја “Семберије” Момчила Копривице ипак су успјели да реализују одређене садржаје.

- Реновирали смо археолошку салу, урађено је освјетљење музеја, комплетна зграда покривена је видео-надзором, реализован је и пројекат уређења музејске библиотеке, а изложени су и експонати који су били у депоу музеја. Педесета годишњица музеја обиљежена је скромно,  изложбом “Времеплов Бијељине” и промоцијом књиге “Изводи из дневника 1961 - 1983” - објаснио је Копривица и додао да је прошле године Музеј “Семберије” забиљежио  више од 7.000 посјета, а да ће ове године тај број бити испод 5.000.

Библиотека “филип вишњић”

Без обзира на епидемиолошку ситуацију ова година била је добра за НБ “Филип Вишњић” у Бијељини.

- И ову годину ћемо завршити са рекордним бројем чланова, што је показатељ да наши суграђани воле да читају и да се интелектуално уздижу и надограђују, посебно у овом времену када је дружење са књигом од посебне важности - рекли су надлежни у овој установи и додали да библиотека има 10.175 чланова и  око 201.000 посјета годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана