Култна хорор збирка “Глуво доба” Нинослава Митровића добила стрип адаптацију: Страва и ужас из народних предања

Бранислав Предојевић
Култна хорор збирка “Глуво доба” Нинослава Митровића добила стрип адаптацију: Страва и ужас из народних предања

БАЊАЛУКА - Удружење љубитеља стрипа Републике Српске “Девета димензија”, издало је стрип адаптацију култне збирке прича страве и ужаса “Глуво доба”, књижевника Нинослава Митровића.

Ово врхунско издање наставља издавачку политику удружења, великим дијелом окренуту према домаћим ауторима и домаћим темама, али за разлику од адаптација књижевних класика попут Петра Кочића и Алексе Шантића, овај пут стрип аутори окупљени око “Девете димензије”, бавили су се аутором млађе генерације и жанровском књижевношћу, што је по ријечима Зорана Пејића, предсједника удружења крајње логичан слијед догађаја.

- Појава ове врхунске књиге, сада већ давне 2012. године, била је потпуно изненађење како за све љубитеље хорора и врхунске литературе у региону, тако и за чланове “Девете димензије”, пошто смо били одушевљени квалитетом, атмосфером и емоцијом Митровићеве прозе инспирисаним српском митологијом, а да буде боље, написао је неко из нашег окружења, о чијем раду нисмо имали појма. Током промоције наших издања упознали смо Нинослава, почели смо брзо сарађивати и када је стигло вријеме да урадимо заједнички пројекат нисмо превише размишљали - каже Пејић, додајући да је од идеје до реализације протекло и превише времена, али да се чекање више него исплатило.

Нинослав Митровић, главни кривац за ово издање, искрено признаје како није очекивао да ће једног дана дочекати стрип верзију своје књиге, али да, након одрађеног посла има само ријечи похвале и да је поносан на урађени посао.

- Дружећи се са ауторима из “Девете димензије”, на неким заједничким промоцијама предложио сам им да заједно урадимо стрипове по дјелима неколико мајстора хорор жанра, али је Предраг Иконић имао бољу идеју, тачније, предложио ми је да они ураде стрип албум “Глуво доба”, по мотивима мојих прича. Нисам се пуно двоумио, нити отимао, јер иза стрип аутора из ове екипе стоје стотине урађених стрипова, те велико читалачко, ауторско и издавачко искуство. Био сам сигуран да су моје приче у добрим рукама - каже Митровић, додајући да је крајњи резултат удахнуо нови живот његовој прози.

- Почаствован сам и узбуђен што је “Глуво доба”, поново угледало свјетлост дана, овај пут у новом руху. Сваки од аутора који је радио на овом албуму удахнуо је нови живот у ријечи, испричавши наново сваку од мојих прича оловком и тушем, властитим стилом, спретно и мајсторски. Од 2012 године, када је књига “Глуво доба”, први пут изашла пред читаоце ситуација се није много промијенила. И даље нема много књига инспирисаних народним предањима, не само хорора, већ и других жанрова. Стрипова такве тематике још мање. Зато је овај стрип албум јединствен и драгоцјен - рекао је Митровић.

Албум је објављен у Б5 формату, тврдог увеза на 350 страна и садржи укупно девет прича, уз предговор који је специјално за ово издање написао сам аутор књиге.

Ауторски тим

Комплетно издање чине стрип приче “Завјет”, “Бдијење”, “Ноћна звона”, “Црна биљежница”, “Воденичар”, “Лорго”, “Невјеста”, “Кумин дар” и “Изба на кокошијим ногама”.

На самом задатку адаптације радила је цртачка екипа у саставу Предраг Иконић, Јован Братић, Ана Каран, Десимир Миљевић, Борислав Маљеновић, Горан Лојпур, Милан Младић, Здравко Кнежевић, Срђан Врањеш и Сабахудин Мурановић Муран. Уредник издања је Предраг Иконић, док је насловну страну маестрално одрадио Дејан Шијук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана