КУД "Фоча" коначно добио своју кућу

Срна
Foto: Срна

ФОЧА - Културно-умјетничко друштво "Фоча" уселило је у новоизграђене просторије у поткровљу Омладинског спортског центра и након 11 година постојања више није подстанар.

У оквиру реконструкције Омладинског спортског центра, познатијег по старом називу "Партизан", општина Фоча је надоградила један спрат за потребе КУД-а, а претходно је ријешила и дугогодишњи проблем загријавања просторија увођењем централног гријања на пелет.

Чланови КУД-а Фоча сада имају много боље услове за рад, на располагању им је велика просторија за пробе површине 180 квадратних метара, уз пратеће просторије за пресвлачење и мокри чвор, а уз боље услове за рад знатно ће смањити и трошкове, јер више неће морати да плаћају кирију.

Начелник општине Милан Вукадиновић истакао је да је КУД "Фоча" коначно добио своју кућу, те да је то заслужио јер окупља 250 чланова.

"И у наредном периоду наставићемо да остатак просторија опремимо и приведемо намјени. Такође, околину Спортског центра жПартизанж желимо да уредимо на најбољи начин да могу да се одржавају мини концерти, да наша омладина то користи за своје потребе", рекао је Вукадиновић.

Предсједник Управног одбора КУД-а "Фоча" Споменко Стојановић захвалио је општини што им је омогућила да добију одличне услове за рад.

"У име свих чланова КУД-а захваљујем претходном начелнику Радисаву Машићу који је уважио потребе за коначним смјештајем Друштва, да се при реконструкцији спортске сале уради надоградња, као и садашњем начелнику Милану Вукадиновићу који је то довео до краја. КУД је коначно добио своје просторе и сигуран сам да ће ријетко које Друштво у Српској имати боље услове за рад", истакао је Стојановић.

Он је додао да ће КУД од сада моћи више средстава да уложе у опрему и ношњу.

Члан КУД-а "Фоча" Саша Станић каже да су добијањем нових просторија добили крила за још бољи рад, те је позвао све који воле културу и традицију да ту нађу свој простор за рад.

"Друштво је за све њих отворено. До сада смо имали простор за игру десет са седам метара, а сада је то девет са 20 метара, што задовољава све наше потребе и све секције", навео је Станић.

У КУД-у "Фоча" редовно изводе пробе и увјежбавају нове кореографије, жељно ишчекујући да се стекну услови за наступе, због којих, како истичу, и постоје. Тренутно имају 250 чланова разврстаних у седам фолклорних ансамбала и два народна оркестра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана