Краљевска вила у новом сјају

Александра Маџар
Краљевска вила у новом сјају

Бањалука - За обнову љетне резиденције краља Александра Карађорђевића у Хан Пијеску израђена је сва припремна и техничка документација. Планирани пројекат вањског уређења биће основа за очување изузетног природног окружења резиденције.

Испричала је ово за "Глас Српске" архитекта из Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске Милијана Окиљ.

Вила ће бити обновљена у оквиру "Љубљанског процеса II, који је програм Савјета Европе и Европске комисије, намијењен за обнову културног насљеђа. Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС координише сарадњу свих учесника у обнови културне баштине у Српској.

- Успјешно су изведени радови на заустављању даљег пропадања љетне резиденције краља Александра Карађорђевића у Хан Пијеску, као и истражни радови неопходни за утврђивање тачног стања у коме се зграда налази - казала је Окиљева.

Каже да се на приоритетној листи за обнову, осим резиденције, налазе и Хаџишабановића вила на Палама, Мост на Жепи и Стари град Добор код Модриче.

- Међу циљевима "Љубљанског процеса II" су међусекторска сарадња, успостављање партнерстава на националним и регионалним нивоима у обнови културне баштине, као и успостављање механизама одрживог финансирања обнове насљеђа и његовог одрживог будућег коришћења - додаје Окиљева.

Република Српска има посебан пројектни тим задужен за обнову пројеката обухваћених овим међународним програмом који је почео 2011. и трајаће до 2014. године.

- Пројекте обнове културног насљеђа у оквиру "Љубљанског процеса ИИ" координише посебно тијело - Савјет за регионалну сарадњу са сједиштем у Црној Гори - каже Окиљева.

Архитектура

Љетна резиденција краља Александра Карађорђевића изграђена је двадесетих година прошлог вијека. Оштећена је током Другог свјетског рата, а касније је обновљена. Комплекс објекта грађен је у стилу резиденцијалне архитектуре од дрвета, по узору на аутохтону градњу планинске куће. Главни објекат повезан је верандом шетницом са мањим објектом високог приземља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана