Крагујевац: Антиратна манифестација ''Велики школски час" биће одржана уз превентивне мјере

Срна
Крагујевац: Антиратна манифестација ''Велики школски час" биће одржана уз превентивне мјере

БЕОГРАД- Град Крагујевац и Спомен-парк "Крагујевачки октобар" апеловали су да грађани због тренутне епидемиолошке ситуације и прописаних мјера сутра остану код куће и традиционалну антиратну манифестацију "Велики школски час", која се организује у знак сјећања на око 3.000 цивила стријељаних у Крагујевцу 21. октобра 1941. године пропрате у директном телевизијском преносу.

Манифестацији на платоу испред споменика "Стрељаним ђацима и професорима" присуствоваће само представници града Крагујевца, мањи број званица и 20 ученика Прве крагујевачке гимназије.

На овогодишњем Великом школском часу биће изведена драма македонског писца Венка Андоновског "Изрешетане душе" у режији Јане Маричић, саопштено је на сајту града Крагујевца.

Вечерас ће у Музеју "21. октобар" бити одржано традиционално "Бдење" на коме ће о књизи "Изрешетане душе" говорити аутор Венко Андоновски и рецензент Мирко Демић.

Фашистички окупатори су 21. октобра 1941. године, у знак одмазде због акције покрета отпора у којој је убијено 10 и рањено 26 војника њемачког Вермахта, стријељали 2.796 цивила из Крагујевца и околних села, међу којима је било 300 ђака и професора Прве крагујевачке гимназије.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана