Ковачевић: Не може се правити програм језика који не постоји као посебан

Срна
Ковачевић: Не може се правити програм језика који не постоји као посебан

Београд - Лингвиста Милош Ковачевић је, реагујући на захтјев за увођење наставе “босанског” језика и књижевности на Универзитету у Новом Пазару, истакао да се само у држави гдје не постоји лингвистика може правити програм једног језика који не постоји као посебан.

Он је додао да би то био уникат и рад у корист сопствене штете, као и поништавање свих научних и националних критеријума.

“Замислите да у самој Србији дозволите да се изучава програм жбосанскогж језика као симболичког, који је само нека врста варијанте српског и то, вероватно, само по употреби гласа жхж и ничега другог”, рекао је Ковачевић за “Спутњик”.

Он је упозорио да би посљедице увођења “босанског” језика биле велике по друштво и државу, јер би Србија признајући, мимо Повеље о мањинским и регионалним језицима, симболичке језике за комуникативне дошла дотле да мора да производи преводиоце за језике као што су “црногорски”, “босански” или хрватски, што је, како је рекао смијешно.

Ковачевић, који је и члан Одбора за стандардизацију српског језика, напоменуо је да је ријеч о истом језику и подсјетио да у Европској повељи о мањинским и регионалним језицима пише да се мањинским језиком може сматрати само језик који је различит од већинског, те да се на комуникативном плану, уколико је сличност између два језика већа од 80 одсто, они сматрају истим језиком.

Он је навео да се на Универзитету у Сарајеву изучавају као изборни предмети “босански” хрватски и српски, а да је разлика само у полагању правописа сва три језика, те указао да је правопис - конвенција, тако да, на примјер, Хрвати пишу нећу одвојено /не ћу/.

“С те стране, само је полагање Правописа диференцијална црта, али правопис је ствар конвенције, односно договора и зато нису ретке ни његове промене. Због тога правопис, као ни лексика не чине један језик”, истакао је он.

Одбор за стандардизацију српског језика упутио је писмо Националном савјету за високо образовање у којем истиче да не постоји посебан језик Бошњака који се лингвистички разликује од српског језика и да би, прихватањем студијског програма “босанског језика”, на Универизитету у Новом Пазару била нанесена непроцјењива штета српском језику и српској култури.

Одбор је упутио писмо Националном савјету за високо образовање јер су добили информацију да је “Савјет добио на акредитацију студијски програм такозваног босанског језика, и то на Државном универзитету у Новом Пазару”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана