Концертом “Хеншел квартета” у Бањалуци почео фестивал “Јесења соната”

М. М.
Концертом “Хеншел квартета” у Бањалуци почео фестивал “Јесења соната”

БАЊАЛУКА - Концертом једног од најзначајнијих гудачких квартета, састава “Хеншел квартет” из Њемачке, у концертној дворани Банског двора Културног центра у Бањалуци, отворен је 2. Интернационални музички фестивал “Јесења соната”.

- Му­зи­ка је та ко­ја нас др­жи за­јед­но и ве­о­ма во­ли­мо то што ра­ди­мо. Ми за­пра­во слу­жи­мо ком­по­зи­то­ри­ма му­зи­ке, из­во­де­ћи њи­хо­ва дје­ла, а ако се­бе схва­ти­те озбиљ­но он­да сте на до­бром пу­ту. На­рав­но, мо­рам при­зна­ти у ових 25 го­ди­на ра­да, по­сто­ја­ли су мно­ги успо­ни и па­до­ви. Успо­ни су ве­о­ма ла­га­ни, ме­ђу­тим ка­да пре­ва­зи­ђе­те сум­ње и по­те­шко­ће као гру­па то вас чи­ни ја­ким, ре­кла је ово ви­о­лист­ки­ња Мо­ни­ка Хен­шел, ко­ја је осно­ва­ла "Хен­шел квар­тет" из Ње­мач­ке.

- Ми углав­ном сви­ра­мо кла­сич­но-ро­ман­тич­ни ре­пер­то­ар и из­во­ди­мо до­ста дје­ла ко­ја су ком­по­но­ва­на са­мо за нас - до­да­ла је Хен­ше­ло­ва.

Пу­бли­ка је има­ла при­ли­ку да чу­је ком­по­зи­ци­је Вол­фган­га Ама­де­у­са Мо­цар­та, Ле­о­ша Ја­на­че­ка и Ро­бер­та Шу­ма­на и апла­у­зи­ма на­гра­ди­ла истин­ски ма­е­страл­не из­вед­бе овог са­ста­ва, ко­ји у овој го­ди­ни оби­ље­жа­ва ју­би­леј - 25 го­ди­на по­сто­ја­ња и му­зи­ци­ра­ња.

Осим Хен­ше­ло­ве, у са­ста­ву су и Кри­штоф Хен­шел (пр­ва ви­о­ли­на), Ев­ге­ни­ја Еп­штајн (дру­га ви­о­ли­на) и Ма­ти­јас Ба­јер-Кар­лшој (ви­о­лон­че­ло).

- Ствар­но смо се по­тру­ди­ли да ове го­ди­не на­пра­ви­мо ис­ко­рак у ор­га­ни­за­ци­о­ном и ква­ли­та­тив­ном сми­слу. По­но­сни смо на чи­ње­ни­цу што смо ове го­ди­не уго­сти­ли не­ка од нај­зна­чај­ни­јих име­на умјет­нич­ке му­зи­ке да­на­шњи­це. По­ред то­га, као и сва­ки пут до са­да, про­мо­ви­са­ће­мо и ква­ли­тет­не до­ма­ће умјет­ни­ке. Фе­сти­вал је отво­рио је­дан од нај­у­глед­ни­јих квар­те­та да­на­шњи­це - ре­као је ди­рек­тор Бан­ског дво­ра Кул­тур­ног цен­тра Мла­ден Ма­то­вић.

Дру­ги фе­сти­вал­ски дан био је пред­ви­ђен за на­ступ ви­о­ли­нист­ки­ње Јо­ва­не Ра­љић и ње­ног го­ста, пи­ја­ни­сте Ха­фе­за Ба­ба­ша­хи­ја.

ПРО­ГРАМ ВИ­КЕН­ДА

Един Ка­ра­ма­зов (ги­та­ра), Да­ни Бо­шњак (фла­у­та), Алек­сан­дар Ми­ло­шев (ви­о­ли­на), су­бо­та у 20 ча­со­ва

Ми­хај­ло Зур­ко­вић (кла­вир) и Мар­ко Ми­ле­тић (ви­о­лон­че­ло), не­дје­ља, 20 ча­со­ва

Фестивал ће трајати до понедјељка.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана