Комеморација поводом смрти Неде Арнерић: Одлазак посљедње аутентичне филмске звијезде

Агенције
Комеморација поводом смрти Неде Арнерић: Одлазак посљедње аутентичне филмске звијезде

БЕОГРАД- Породица, пријатељи, колеге и поштоваоци опростили су се данас од глумице Неде Арнерић на комемоморацији поводом смрти диве југословенског и српског глумишта одржаној у Југословенској кинотеци.

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић напоменуо је на почетку комеморације да су склад унутрашње и спољашње лепоте, уз огроман таленат и њежност, најбоље описивали Неду Арнерић.

- Невероватна скромност и одсуство претеране професионалне амбиције са каквом се данас често сусрећемо, Неду су чинили још већом - казао је Пантелић. Додао је да је славна глумица у свијет покретних слика ушла млада и остварила велику каријеру.

- Њен животни пут ће инспирисати настанак филма у којем ће она изостати као глумица, али ће истина носити њено име - казао је Пантелић и потом прочитао неколико телеграма који су поводом смрти Неде Арнерић стигли у Југословенску кинотеку.

Глумица Мира Бањац је написала да нас је напустила и посљедња аутентична звезда нашег филма.

Редитељ Горан Паскаљевић је у телеграму изразио невјерицу да је Неда отишла заувјек, а његов колега Лордан Зафрановић написао да су се за кратко вријеме угасиле три изванредне звијезде југословенског филма: Неда Арнерић, Душица Жегарац и Милена Дравић.

- Са њима се угасила и духовна Југославија из сретних времена, а Неда Арнерић је била оличење живота и љубави - написао је Зафрановић.

Ивица Клеменц, блиски колега и пријатељ Неде Арнерић сјећао се дивних момената које је провео са великом глумицом.

- Били смо на скијању пре десетак дана и препознала је да у кекс нисам ставио лимун. Била је увек прецизна и свом мужу и мени није допуштала да бацамо опушке у море на једрењу. Говорила је да тако загађујемо свет око нас. Не желим више да идем на скијање без Неде - казао је Клеменц.

Глумица Елизабета Ђоревска казала је да је Неду упознала прије 40 година.
- Била сам тада надобудна студенткиња глуме, а она скромна звезда која је већ годинама снимала по Југославији и свету. Тешко ће ми бити да прихватим да више никада нећемо делити сцену и дивно пријатељство. Неда је у свом глумачком бићу имала слободу, радост, креацију. На сцени се Неда претварала у цвет на сунцу и када би се светла позорнице угасила тај цвет би се затварао - казала је Ђоревска.

Глумац Феђа Стојановић каже да је играо са њом у Атељеу 212.

- Право пријатељство са недом стекао сам пре четири године када смо почели да играмо римејк представе "Извињавамо се, много се извињавамо". Неда је била професионална и дама са великим словом Д. Њен начин опхођења је био толико фин и углађен да је потпуно одударао од средине у којој живимо. Била је несигурна у себе и свој таланат и чинило јој се да увек мора испочетка, а оставила је иза себе толико тога - казао је Стојановић.

Глумица Милица Зарић је напоменула да се спријатељила са Недом Арнерић у раду на представи "Гвоздени живот" у Боградском драмском позоришту.
- Играле смо маму и ћерку и од тада смо се и тако звале. Неда је била моја сценска мама. Била је мудра, лафица, ортак, шмекерка, храбра, крхка и снажна...а пре свега добар пријатељ - казала је Зарићева.

Редитељка Милица Краљ је истакла да за наших живота нећемо срести никог ко је био као Неда Арнерић.

- Недина каријера је импозантна, а она се трудила да се свима представи што обичнијом да би њеним саговорницима било лакше. Неда је својим образовањем и и талентом могла лако да постиди сваког човека, а она се трудила да се људима представи што блесавијом и наивнијом да би другима било лакше - казала је Краљ.

Комеморацији поводом смрти Неде Арнерић, осим њене породице, присуствовали су и редитељи Срђан Карановић и Слободан Шијан, драматург Божо Копривица, глумица Аница Добра....

Урна са посмртним остацима глумице биће положена у Алеји заслужних грађана у Београду, а испраћај за кремацију је у суботу, 18. јануара на Новом гробљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана