“Кочићево перо” за љето 2023. Ненаду Шапоњи: Поезијом мислећи осјећа човјека

Миланка Митрић
“Кочићево перо” за љето 2023. Ненаду Шапоњи: Поезијом мислећи осјећа човјека

БАЊАЛУКА - Књижевник Ненад Шапоња добитник је признања “Кочићево перо” за љето 2023. године за књигу “Психологија гравитације”, саопштио је жири који је радио у саставу Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић.

Одлука да награда буде додијељена Шапоњи донесена је једногласно, како је наведено у саопштењу Задужбине Петар Кочић Бањалука-Београд која награду додјељује за достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи.

- Ненад Шапоња је у нашој актуелности један од најзначајнијих пјесника у региону, али је значајан чинилац и једног ширег пјесничког поднебља. Он је један од оних малобројних српских пјесника који су свестрано образовани. Различитост његових образовних кодова његов, рекли бисмо, цјелокупни дискурс поетичког обрасца (који бисмо без устезања могли назвати шапоњизам) декодира кроз различита интелектуално-спознајна искуства. Међутим, то његову поезију не чини интелектуалистичком, већ он на један оригиналан начин интелектуализам чини лиричним - наводи предсједник жирија Никола Вуколић и додаје да је то једна  од основних поетичких одлика овог пјесника од његове прве пјесничке збирке “Ђаконда” (1990) до његове најновије збирке “Психологија гравитације” (2023).

Збирку чине три циклуса, а то су “Слатка тишина”, “Забуна препознавања” и “Поверење у одело тела”, а како Вуколић даље истиче,  у овој збирци Шапоња се држи постмодернистичке поетике.

- Руководи се постмодернистичким онеобичавањем пјесме. У онеобичавање теме креће већ од насловног знака. Ниједан од наслова пјесама није непосредна рефлексија садржине пјесама, већ увођење у пјесму кроз, назовимо га насловни дистих (има их и у три стиха, што може бити диктирано само просторним могућностима странице), гдје је други дио наслова стих - својеврсна потврда првог дијела наслова или првог “стиха” - објашњава Вуколић.

Како истиче, Шапоња је још једном на себи својствен начин доказао снагу, полисемантичност и импресивност свог лирског израза.

- Његов поетски израз је спој интелектуалног промишљања и лирског сензибилитета, али не онога који мисли о човјеку, већ онога који мислећи осјећа човјека у свим његовим поларитетима и антитетичким потврђивањима. Зато му са правом и припада “Кочићево перо” за љето 2023. године - додаје он.

Шапоњи ће награда бити уручена почетком октобра у Вуковој задужбини у Београду.                                                                

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана