Ко први украде Бенксија, његов Бенкси 

Agencije
Ко први украде Бенксија, његов Бенкси 

Британски умјетник Енди Линк тврди да је Бенксијева скулптура "Пијанац", коју ће аукцијска кућа "Сотби" понудити ове седмице на продају, украдена од њега и да се продаје илегално.

"Пијанац" је, иначе, Бенксијев одговор на Роденовог Мислиоца, али његов човјек изгледа као неко ко се послије веће количине алкохола скљокао на столицу, а на глави му стоји саобраћајни чуњ.

Скулптура се појавила на малом тргу крај Шафтсбери авеније у централном Лондону још 2004. године и постављена је без било какве дозволе градских и урбанистичких власти, као и сви остали Бенксијеви радови.

Убрзо је скулптуру са постоља "киднаповао" Енди Линк, умјетник који предводи "подземну глобалну мрежу активиста" под називом "Арт Киеда" чији је циљ да уздрмају савремену умјетност.

Полицији је пријавио свој проналазак и тражио откупнину од Бенксија, који му је умјесто тражених 5.000 фунти понудио двије фунте да купи кантицу бензина и спали скулптуру. Линк је одлучио да "Пијанца" задржи у својој башти.

У децембру 2015. године Линк је са својом екипом вратио Пијанца на првобиту локацију, али га је поставио на тоалет шољу са водокотлићем, а полицији је, наводно, пријавио да му је неко однио скулптуру из дворишта док је био одсутан.

Када је аукцијска кућа Сотби у свом јесењем каталогу за продају дјела савремене умјетности објавила и Бенксијеву скулптуру "Пијанца", одредивши јој почетну цијену на милион евра, Линк се огласио тврдећи да је скулптура његова.

У "Сотбију" кажу да имају законско право да скулптуру понуде на аукцији и да су контактирали надлежне у полицији као и надлежне у регистру за нестала умјетничка дјела.

У подацима о власништву Сотби наводи да је дјело преузето, што значи да су Бенкси или његови сарадници преузели скулптуру од Линка. У каталогу је ипак наведено да је дјело под нејасним околностима пронађено у складишту Арт Киеда.

Бенксијеви правни заступници одбили су да коментаришу овај случај, а полиција тврди да се о овој статуи не води било каква истрага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана