Књижевник Драган Тепавчевић: Писци су осјетљива и сујетна створења

Цвија Мркоњић
Књижевник Драган Тепавчевић: Писци су осјетљива и сујетна створења

Бањалука - Није лако писати за данашњу читалачку публику, нема је много, али она која постоји прилично је избирљива. Примјећујем да су награђене књиге тражене и продаване, што значи да су читаоци радознали, али и са створеним укусом. Тешко им се може подвалити лоша роба.

Истиче ово у разговору за "Глас Српске" Драган Тепавчевић, аутор романа "Град за незбринуту дјецу", који је прошле године на конкурсу Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске "Златна сова" освојио другу награду.

Његову награђену књигу публика је одлично прихватила, о чему свједочи и чињеница да је "Град за незбринуту дјецу" прошле године био најпродаваније издање Завода. Прича смјештена између ових корица је и једина из Српске која се нашла у ширем избору за овогодишњу НИН-ову награду.

Појашњавајући због чега сматра да је тешко писати за данашње читаоце додаје да људи код нас имају прилику да читају одмах оно што се појави у свијету, могу да прате нове ствари, нове писце и правце, те да упоређују и вагају.

- Награде су потврда да је то што сам написао добро, а најдраже ми је то што је роман најпродаванија књига, јер то значи да су га читаоци препознали и прихватили - навео је Тепавчевић.

Открива да никада није упознао писца који не воли да добије неку награду или признање те да ни он није изузетак.

- Ако нисте знали, писци су врло осјетљива, али и сујетна створења, воле да их други хвале, а награде су знак признавања њиховог рада и труда, али и охрабрење и подстицај на нове авантуре писања - објаснио је аутор рођен 1956. у Гацку, а чија је тренутна адреса становања Бризбејн у Аустралији.

Роман "Град за незбринуту дјецу", који је освојио срца читалаца, говори о трагању за идентитетом, идентитетом појединца и града у којем тај појединац, главни јунак књиге, живи.

- Та се трагања стално преплићу и мијешају, удаљују, сударају и спајају, али то нису и једини рукавци ни испричане приче у роману - напоменуо је писац и додао да је роман настао из његове потребе да проговори о људима који проведу живот у тражењу себе и о граду у коме је живио.

На питање гдје проналази инспирацију одговара да сматра да је она више потребна пјесницима, док је он, као писац, дуже од три године сакупљао грађу како би написао ову причу.

- Присјетио сам се неких школских другова из раног сарајевског дјетињства, малишана из Дома "Љубица Ивезић", слушао сам њихове приче о томе како су били потпуно збуњени избијањем посљедњег рата, покушао сам да се ставим у њихове улоге и тако су почела да се одмотавају и нека моја искуства - навео је Тепавчевић и додао да је онда те темеље надограђивао даље и тако је настао "Град за незбринуту дјецу".

Промоција

Драган Тепавчевић би требало да "Град за незбринуту дјецу" ускоро представи публици у Српској, али истиче да је организацију промоције препустио људима из Завода за уџбенике и наставна средства РС.

- Бићу им на располагању у другој половини јуна и почетком јула, а гдје и када ће бити промоције, препуштам да одлуче у Заводу - казао је Тепавчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана