Књижевница Владана Перлић освојила награду "Новица Тадић"

Срна
Књижевница Владана Перлић освојила награду "Новица Тадић"

БЕОГРАД - Књижевна награда "Новица Тадић" данас је уручена у Београду Владани Перлић из Бањалуке за рукопис "Долче вита". Награду лауреату је уручио министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић, нагласивши значај подршке младим пјесницима за развој сваког друштва.

"Када се у једном непоетском времену о поезији пише, када се о поезији мисли и ствара и када се песници негују и подстичу, то може да значи само да друштво није пресекло сваку везу са својим животодавним коренима", рекао је Вукосавњевић

Он је изразио наду да ће предстојеће године, захваљујући квалитету лауреата, донијети додатни замах пјесничкој награди "Новица Тадић", те да да ће она "бити изазов за младе пјеснике у времену које је неповољно за поетски дискурс".

Предсједник комисије Вук Хамовић нагласио је да се рукопис Перлићеве издвојио "поетичком досљедношћу на нивоу збирке као цјелине", те "ауторском инвенцијом".

Перлићевој су уручени и диплома и плакета са ликом Новице Тадића, рад студената Факултета примењених уметности и комплет Сабраних пјесама Новице Тадића.

На овогодишњи конкурс је стигло 37 рукописа аутора до 35 година из Србије, Републике Српске, Црне Горе и расејања.

Конкурс је био расписан у знак сјећања на пјесника Новицу Тадића, чији је опус обиљежио српску поезију на размеђи 20. и 21. вијека.

Циљ конкурса, који је први пут расписан 2018. године је подстицање стваралаштва младих пјесника на српском језику.

Новица Тадић је рођен 17. јула 1949. године у Смријечном код Плужина а преимнуо је 23. јануар 2011. године у Београд.

Био је истакнути српски пјесник, потврђен значајним наградама и заступљен у многим антологијама српске и свјетске поезије.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана