Класик фантастике “Хиперион” добија ново издање на српском језику: Кантерберијске приче у далеком свемиру

Бранислав Предојевић
Класик фантастике “Хиперион” добија ново издање на српском језику: Кантерберијске приче у далеком свемиру

НОВИ САД - Издавачка кућа “Чаробна књига” објавила је култне класике научне фантастике “Хиперион” и “Пад Хипериона” америчког писца Дена Симонса у новом издању на српском језику.

Превод је дјело Горана Скробоње, а први роман, оригинално објављен 1989. године уз одличне критике и реакцију публике, временом је постао дјело које ће измијенити правила жанра у најбољој традицији претходника као што су “Дина” Френка Херберта, “Крај дјетињства” Артура Кларка, “Ендерова игра” Орсона Скота Карда или “Неуромансер” Вилијема Гибсона.

Симонс је “Хиперион” изградио кроз форму исповијести седам ходочасника на планету Хиперион и мистериозне временске гробнице, које чува нехуманоидно биће по имену Шрајк, и уводи читаоца у фасцинантну причу у еволуцији људске врсте у далекој будућности. Цивилизација људи по имену Хегемонија користи тајанствене портале који транспортују материју кроз простор невјероватном брзином, да би контролисала људску расу у сарадњи са вјештачком интелигенцијом по имену Техносрж не дозвољавајући никакву врсту неконтролисаног развоја. Овакав поредак доводи од ивице рата Хегемоније и свјетова “протјераних” које насељавају људи измијењених генетских карактеристика прилагођени отвореном свемиру.

Огромна прича комплетног циклуса “Хиперион”, у којем ће након првог романа услиједити наставци “Пад Хипериона” (1990), “Ендимион” (1995) и “Успон Ендимиона” (1997), функционише на сваком нивоу радње, а сам Симонс је комплексну структуру романа објаснио жељом да брзо заради доста новца, али и да напише врхунски научнофантастични роман мултижанровске структуре јер је велики обожавалац жанра.

- Написао сам оба романа за 18 мјесеци јер смо моја жена и ја жељели да купимо стару кућу и мој агент је рекао да, ако напишем два научнофантастична романа, он може да ми обезбиједи 25.000 долара аванса, а пошто је то жанр који сам читао и волио годинама, ишло је брзо. Када сам завршио “Пад Хипериона”, знао сам да је велики дио приче незавршен, па сам након четири године написао “Ендимион” романе. Будући да мрзим бесконачне наставке, заклео сам се да ће ово бити посљедњи романи у том универзуму - рекао је Симонс.

Он је додао да је свјесно изабрао структуру налик “Кантерберијским причама” енглеског писца Џефрија Чосера.

- Структура “Хипериона” била је у стилу Чосера како би се омогућило сваком од ходочасника да исприча своју позадину приче, али оваква структура је служила мојој намјери слављења жанра и писања у различитим стиловима, од сајберпанка до свемирске опере - јасан је писац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана