Кинотека Републике Српске: Завршна презентација студентских филмских сценарија

Srna
Кинотека Републике Српске: Завршна презентација студентских филмских сценарија

БАЊАЛУКА - Студентски радови пристигли на конкурс за најбољи студентски сценарио представљени су у Бањалуци, а жири ће сутра прогласити три најбоља сценарија за које су предвиђене награде од 3.000, 4.000 и 5.000 КМ.

Конкурс је реализован у сарадњи Кинотеке Републике Српске и Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, на иницијативу и под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске. Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да ресорно министарство с циљем реализације стратешких опредјељења иницирало сарадњу Кинотеке и Академије умјетности какоби био постигнут висок квалитет умјетничке продукције и професионализације.

"Ова сарадња је изузетно значајна с обзиром на чињеницу да намјеравамо прије свега да афирмишемо домаћи млади кадар, што је наша највећа предност с обзиром на то да је кинематорафија Српске у повоју", изјавила је Ђаковићева новинарима.

Према њеним ријечима, управо из ове сарадње произашао је данашњи догађај који је значајан због више разлога.

"Прије свега то ће омогућити талентованим мадим студентима да кроз реалне ситуације своје сценарије презентују пред продуцентима из свијета филма и да се такмиче за награде које је обезбиједило ресорно министарство. Ријеч је о наградама за три најбоља студентска сценарија које износе 3.000, 4.000 и 5.000 КМ, што ће им олакшати снимање њиховог завршног филма", нагласила је Ђаковићева.

Она је додала да је, осим новчаних награда, важна и чињеница да ће три најбоља сценарија бити презентована широј јавности у оквиру филмског кампуса који организује Кинотека Српске.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Санда Додик рекла је да наставак сарадње са Кинотеком Српске, на иницијативу Министарства просвјете и културе Српске повезује институције културе и образовне установе које школују млади кадар, који представља темељ културе Српске.

Она је додала да се овај програм уклапа у наставни план Академије умјетности, када студенти на крају треће и четврте године реализују своје филмове. Директор Кинотеке Српске Сњежан Лаловић рекао је да Кинотека, осим што чува и прикупља филмове, има обавезу да промовише филмска остварења, не само страних већ и домаћих аутора. "Нама је првенствени задатак да водимо рачуна о домаћем филму и драго нам је да учествујемо у пројекту у којем су млади људи који би требало да направе кинематографију Српске која и није баш развијена, посебно када је ријеч о играним остварењима", рекао је Лаловић и додао да жели на овај начин да охрабри студенте да се пријављују на конкурсе.

Он је изразио наду да ће ова сарадња бити традиционална и да ће излазити зрела остварења.

Професор на катедри за филм и телевизију на Академији умјетности Драшко Гајић захвалио је ресорном министарству и Кинотеци Српске, јер је ово први пут да имају подршку и сарадњу у продукцији студентских филмова, додавши да је за то веома важна материјална подршка.

Гајић, који је и члан жирија за избор најбољег судентског сценарија, изразио је наду да ће ово бити покретач за озбиљну кинематографију на подручју Српске, наглашавајући да је идаја да овај пројекат заживи.

Право пријаве на конкурс за најбољи студентски сценарио, који је био објављен од почетка фебруара до средине априла, имали су студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, Студијски програм драмске умјетности, као и студенти Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Студијски програм опште књижевности и театрологија.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана