Кинотека Републике Српске: Сутра филм "Балада о војнику"

Срна
Foto: Срна

ПАЛЕ - Кинотека Републике Српске сутра ће, поводом 9. маја - Дана побједе над фашизмом, организовати пројекцију играног филма "Балада о војнику" режисера Григорија Чухраја.

Главне улоге совјетског дугометражног филма из 1959. године су Владимир Ивашов и Жана Прохоренко.

Радња филма смјештена је у Други свјетски рат, 1942. годину, а прати младог руског војника Алексеја Николајевича Скворсова.

"За уништавање три њемачка тенка, деветнаестогодишњи Алексеј, на свој захтјев, као награду од генерала добија шест дана одсуства са фронта да би отишао кући да се поздрави са мајком и поправи кров на кући. На путовању до куће возом упознаје неколико људи и заљубљује се у случајну сапутницу Шуру", саопштено је из Кинотеке.

"Балада о војнику" није примарно ратни филм, него у контекст рата смјешта различите љубавне приче - романтичну љубав младог пара, вјерност и невјерство супружника и родитељску љубав.

Филм је освојио неколико угледних међународних награда, укључујући Специјалну награду на филмском фестивалу у Кану (1960), БАФТА награду за најбољи филм (1962) и номинацију за Оскар за најбољи оригинални сценарио.

Сценаристи Григориј Чухрај и Валентин Ежов су за овај филм добили Лењинову награду 1961. године. Продуцентска кућа филма је "Мосфилм".

Пројекција је заказана за 19.00 часова у Културном центру Пале. Улаз је слободан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана