Кецман: Љепоту прави живот,на фотографу је само да је ухвати

Срна
Кецман: Љепоту прави живот,на фотографу је само да је ухвати

Бањалука - Новинска фотографија је чисти документ савршене стварности, а умјетничка фотографија тражи да посједујете интимни поглед на свијет. Ако успијете ухватити моменат љепоте, ви сте успјели и у умјетничкој фотографији, а љепота је ту, не правите је ви, него сам живот. фотографијом.

Ово су ријечи познатог бањалучког фотографа Душана Кецмана, који је радни вијек провео радећи новинске фотографије по разним редакцијама: од бањалучког “Гласа” до београдске “Политике”, а који је у престижним свјетским галеријама излагао, паралелно се бавећи умјетничком

С њим смо овај пут причали јер је једини умјетник из Бањалуке чији је рад заступљен на 51. Мајској изложби Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС).

Изложба је отворена 8. јуна, а трајаће до 28. овог мјесеца у Изложбеном салону на Андрићевом венцу, а оно што је специфично  јесте да су се први пут послије 30 година, осим аутора из Србије, у главном програму нашла дјела из земаља бивше Југославије.

“На изложби су заступљени радови 121 члана УЛУПУДС-а у конкуренцији њих 900 из Србије, а што се тиче постјугословенског простора, рачунајући Босну и Херцеговину, Хрватску, Македонију, Словенију и Црну Гору, ту су се нашли радови 21 умјетника, рачунајући и мене”, казао је Кецман за “Независне”, називајући Мајску изложбу најважнијом смотром на простору бивше Југославије, која повезује више умјетности рачунајући архитектуру, дизајн, сликарство, вајарство и фотографију. Кустос овогодишње поставке је Ива Лековић, а тема је “Удах”.

Душан Кецман се на овој смотри представио фотографијом мостарског моста, а његов одлазак подржали су Градска управа Бањалука и компанија “М:тел”.

“Летећи авионом изнад Мостара телеобјективом сам направио фотографију, исјекао бедем и оставио само двије линије моста. Одмах сам схватио да је то Василиј Кандински, односно његове двије паралеле из правила поједностављених линија о којима је предавао у Баухаусу далеке 1926. године”, рекао је Кецман, који је испод фотографије исписао ћириличним словима “Босна”, шалећи се да је овај рад чиста Босна у чистој Херцеговини. Његов рад наишао је на мноштво похвала, а о каквом се посвећеном фотографу ради најбоље говори једно његово сјећање из доба када је фото-објективом пратио мечеве великог Маријана Бенеша.

“Спремајући се да фотографишем мечеве Маријана Бенеша, ја сам чак и спаринговао с њим. То је била тотална посвећеност. Када је нокаутирао Жиберта Коена, ја сам направио девет снимака тог нокаута, а моје колеге, које су иначе гледале меч а не снимале, подигле су увис фотоапарат тек када је Коен био на поду”, присјетио се Кецман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана