Кастел поново у знаку девете умјетности

Бранислав Предојевић
Кастел поново у знаку девете умјетности

БАЊАЛУКА - Данас од 19 часова у Каменој кући, на локацији тврђаве Кастел, свечано се отвара пети по реду Међународни салон стрипа Бањалука.

 

И ове године љубитељи девете умјетности имаће прилику да, почевши од сутра, па све до недјеље навече уживају у бројним садржајима, погледају стрип изложбе и друже се са ауторима свјетског калибра те присуствују бројним промоцијама најновијих стрип издања. Као и претходних година организатори овог салона из Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске “Девета димензија” успјели су да окупе занимљиве госте како из околних земаља тако и из региона, иако је по ријечима Зорана Пејића, криза изазвана ратом у Украјини, оставила чак и траг на свијет стрипа.

- Ове године салон стрипа долази у нешто скромнијем издању него иначе, али никако у погледу квалитета. Посљедице кризе и економска поскупљења, након избијања рата у Украјини, нажалост, оставили су трага и на свијет девете умјетности, у смислу раста трошкова и организације саме манифестације. Мало смо срезали обим догађаја и број гостију, али и даље имамо веома занимљив садржај за све профиле љубитеља стрипа - каже Пејић. Камена кућа отворена је ве­ћ у петак од 15 часова за све посјетиоце па све до недјеље до 19 часова, а према ријечима организатора традиционално све дане фестивала биће уприличена берза стрипа и бројне изложбе. 

- Фестивал већ традиционално има берзу стрипа и позивамо све заинтересоване да дођу, сигурни смо да ће наћи нешто за себе. Што се тиче гостију овогодишњег међународног салона стрипа то су Жељко Иванчић из Хрватске, Изток Ситар из Словеније и Мирко Чолак из Србије, као и стрип цртачи из Републике Српске, попут Милорада Вицановића Мазе, Милана Младића, Јована Братића и бројни други домаћи ствараоци - каже Пејић.

Изложбена поставка ове године је можда јача него икад на салону, уз распон радова аутора од Српске преко Француске и Бразила до Кине.

- Ове године постављено је чак седам изложби које ће посјетиоци моћи да виде, а оне обухватају радове гостију салона: Ситара, Ивачића и Чолака, плус нашег Јована Братића те сјајне изложбе међународног карактера са радовима попут цијењеног кинеског аутора Ли Куенвуа, Милана Јовановића из Србије, који углавном ради на француском тржишту, ту је поставка радова Данијела Родолфа и Рене Фолета из Француске те чувеног Вилсона Вијеире из Бразила - рекао је Пејић.  Улаз за све дане фестивала је бесплатан.

Школа

У суботу у периоду од 11 часова до 15 часова биће уприличена бесплатна школа стрипа коју ће водити Здравко Кнежевић Кнез.

Ова школа је на неки начин већ постала заштитни знак салона, који се по ријечима организатора од самог почетка, фокусирао на стварање сопствене публике и развијање домаће ауторске сцене.

- Намјера је да окупимо што више полазника, од 7 до 77 година. Радионице и материјал су бесплатни, а осим дружења и уживања у деветој умјетности, водимо се и геслом да се стрип публика ствара, а не проналази - поручују организатори салона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана