Каришик: Мика Антић је имао ренесансни дух

Танјуг
Каришик: Мика Антић је имао ренесансни дух

БЕОГРАД- Гост нове епизоде видео серијала Тањуг Рефлектор био је аутор Александар Каришик који је говорио о својој документарној серији о пјеснику и уметнику Мирославу Мики Антићу (1932-1986), коју приказује телевизија Војводине.

Каришик је рекао да су у разговору са колегама искочиле приче о значајним личностима наше историје, и даје схватио да је идеално вријеме да се уради документарна серија "Мирослав Антић - Окован у слободу".

"Имамо потребну историјску дистанцу од његове преране смрти да би били објективни, а постоји још увек живих протагониста, сведока времена, пријатеља и сарадника. То ме нагнало да уђем у авантуру прављења серије о Антићу", рекао је Каришик. Антић је преминуо у 54. години, па се Каришик радећи на серији запитао "како је све стигао", као "осебујна личност, свестрани уметник и ренесансни дух".

"Познат је као дечији песник и боем што је неправедно. Био је песник озбиљне мисаоне поезије, а добар део гледалаца ће сазнати да је био озбиљан сликар и филмски стваралац, добитник Златне арене у Пули, претеча црног таласа", навео је Каришик.

Према његовим ријечима, Антић се први дотакао теме Голог отока на играном филму, на превару ганаправивши умјесто најављене репортаже, о чему у серији прича редитељ Желимир Жилник. Каришик је подсетио и да се Антић први дотакао питања обавезног откупа, када су послератне коминистуичке власти проблем глади решавале отимањем хране од сељака, а кратким филмом је био иницирао и постављање споменика Жртвама рације у Новом Саду.

"Покушао сам кроз серију да нагласима да јесте био боем, волео је да иде у кафану, али је био много већи радник, и то се види. Да је био такав каква је перцепција не би стигао да нам остави непрегледан опус литерарни, сликарски, филмски, новинарски", нагласио је Каришик. Према његовим речима, најтежа је била тријажа од свег богатства шта ће ући или не, пошто доста драгоцених детаља нису могли да уђу због форме.

Од ствари које нису уђе у серију, Каришик је навео тренутак када је Антић да одобровољи синчића фингирао позив телевизији да му пусте цртани филм, који је иначе редовно ишао у 19:15.

Каришик је рекао да планира рад на документарном филму о Марку Нешићу, берберина из Новог Сада, који је као композитор тамбурашке музике оставио песме као "Кад сам био млађан ловац ја" и "Крчмарице још вина донеси". Према његовим речима, тражии начин да спроведе у дело пројекат "На ничијој земљи" који би говорио о историјским личностима које не одговарају садашњим наративима Србије и Хрватске, попут Васе Стајића или Оскара Тартаље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана