Караван француско-њемачког филма у Требињу

Срна
Караван француско-њемачког филма у Требињу

ТРЕБИЊЕ - Требињској публици вечерас су у биоскопу Културног центра приказана два филма у оквиру француско-њемачког пројекта “Филмски караван”, чији су организатори Француски институт и Гете институт у БиХ.

Публика је могла да погледа француски филм “Као дјечаци” и њемачки филм “Мрачни свијет”.

Пројекцији су присуствовали амбасадор Њемачке у БиХ Маргарет Убер, директор Француског института у БиХ Жан Кристоф Тибо, као и представници Градске управе Требиње.

Уберова је новинарима рекла да је Требиње један од градова који је посјетио овај караван, чија је порука посебна.

“Порука који носи овај караван је посебна јер су Њемачка и Француска вијековима биле непријатељи и није било у то вријеме нормално да заједно раде пројекте. Захваљујући двојици храбрих политичара, потписан је Јелисејски споразум и двије земље су постале пријатељи, дуги низ година сарађују на пројектима као што је овај”, истакла је Уберова.

Директор Француског института у БиХ Жан Кристоф Тибо изјавио је да значај француско-њемачке сарадње показују, између осталог, и овакви пројекти.

Тибо, који је и савјетник за културу у Амбасади Француске у БиХ, навео је да вечерас приказани филмови говоре о слободи, љубави, пријатељству, нади и солидарности, да наглашавају значај разноликости културног изражавања и погледа на свијет.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да овај град води рачуна о култури и у овим посебним околностима епидемије вируса корона, те да ово вече то и потврђује.

“Филмски караван” кренуо је из Сарајева, а посјетиће двадесетак градова у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана