Калабухов отворио изложбу “Руско-српски односи у доба Петра Великога”

Срна
Калабухов отворио изложбу “Руско-српски односи у доба Петра Великога”

ПАЛЕ - Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов отворио је вечерас у Цековића кући на Палама изложбу “Руско-српски односи у доба Петра Великога” посвећену обиљежавању 350 година од рођења Петра Великога и 300 година од царског указа о стању учитеља у Србији да предају словенски и латински језик.

Калабухов је рекао новинарима да се односи између Руса и Срба развијају у континуитету кроз историју, културу, језик још од времена Петра Великога, па чак и раније.

Он је навео да је уз Петра Великога било Срба, а међу њима је био и гроф Сава Владисављевић, један од најснажнијих дипломата у Русији и аутор многих уговора.

“Да није било грофа Владисављевића, Руси не би имали великог Пушкина”, рекао је Калабухов и додао да су Руси и Србије увијек били на једној, правој страни историје.

Предсједник Књижевног удружења “Сусрет” из Требиња Милана Бабић рекла је да је ријеч о двије тематски повезане изложбе о везама руског и српског народа.

“Изложба је посвећена обиљежавању 350 година од рођења Петра Великога и 300 година од царског указа о стању учитеља у Србији да предају словенски и латински језик. То је далекосежан потез обзиром да се наша српска територија и црква налазила у незгодном културном положају. Зато ова изложба има образовни карактер јер ђаци не знају о томе довољно”, истакла је Бабићева.

Она додаје да се по први пут неки документи износе у “шири научни промет”, један је у вези са историјским периодом и руско-српским односима, док је други у вези са стрипом који је изашао 1941. године ексклузивно за српску читалачку публику.

Према њеним ријечима, овај стрип није довољно пласиран због бомбардовања Београда, па је професор Ирина Атанасијевић и Руски научни институт одиграо ту изузетну улогу.

Декан Филозофског факултета на Палама Драга Мастиловић рекао је да Петар Велики једнан од највећих владара у руској историји који је руску империју увео у ред свјетских сила.

Он каже да је Петар Велики био први владар који је почео да обраћа пажњу на Балкан, српски и друге словенске народе који су у то вријеме били у турском ропству.

Мастиловић истиче да највећа заслуга за то припада Херцеговцу грофу Сави Владисављевићу који је био савјетник Петра Великога, али и осталим Србима који су били у Русији бјежећи пред турском најездом.

“Како у вријеме Петра Великога, тако и данас српски су погледи усмјерени према Истоку, према Русији, а од Русије увијек очекујемо само пријатељство и братство”, рекао је Мастиловић.

Он је додао да ће изложба бити отворена 10 дана.

Изложбу су организовали Књижевно удружење “Сусрет” Требиње, Руски научни институт, Руски дом из Београда и Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана