Југословенска Џеки Кенеди: Стигла серија о Јованки Броз и тајним службама

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Mало познати детаљи из контроверзног, филмског животног сценарија некадашње прве даме Југославије сада су завршили у играно-документарно-серији "Јованка Броз и тајне службе".

Прва дама Југославије Јованка, дјевојачког презимена Будисављавић, никада није била у сјени свог супруга Јосипа Броза Тита. С њим је, руку под руку, походила друштвено-политичке сеансе и дипломатске сусрете, поносно дајући свима до знања да је као сиромашна дјевојка са села успјела постати нека врста југословенске верзије Џеки Кенеди.

Радио-телевизија Србије синоћ је премијерно приказала прву од укупно десет епизода играно-документарне серије "Јованка и тајне службе", која говори о центрима моћи и политичким интригама у које је била уплетена прва дама и чињеници да су највиши функционери и тајне службе бивше државе имали штошта против ње, преноси портал Кликс.

Играно-документарна серија "Јованка Броз и тајне службе" прати најважније догађаје из живота Јованке Будисављевић, касније Броз, од доласка у Бели двор, удаје, до неспоразума, сукоба, оптужби, раздвајања од Тита, па до потпуне изолације и живота у нехуманим условима.

Сценарио, који потписује генерал Светко Ковач, прати младу Јованку од Лике до Белог двора и представља анамнезу догађаја који су довели до њеног удаљавања од Тита, изопштења из јавног живота те неке врсте кућног притвора.

Титова удовица је тридесет година након супругове смрти била лишена докумената, здравственог осигурања и пензије, а живјела је усамљена у рушевној вили. Посљедње старачке дане Јованка је провела живећи у супротности са свим оним изобиљем које је пратило првог предсједника СФРЈ, а умрла је у биједи.

Идеја аутора серије, засноване на архивској грађи, је да што вјерније прикажу Јованкин психолошки профил.

Режију серије потписује Недељко Ковачић, а двије глумице су оживјеле насловни лик. Глумица Снежана Савић  утјеловила је лик старије Јованке, и то невјероватном глумачком трансформацијом, док младу Јованку игра Милица Томашевић. У улози Тита се нашао Небојша Дугалић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана