"Југославија, моја отаџбина" премијерно у Приједору

Г.С.
"Југославија, моја отаџбина" премијерно у Приједору

ПРИЈЕДОР - Након бројних заплета и ограничења, те обустављања рада позоришта, што је стварало проблеме за припреме нових представа, комад "Југославија, моја отаџбина", сутра ће коначно премијерно бити одигран у у Позоришту Приједор.

За драматизацију ове представе заслужни су Иван Велисављевић и Александар Новаковић, а представу је, по дјелу Горана Војновића, режирао Марко Мисирача.

- Комад настао по овом сјајном роману је једна емотивна вртешка која почиње од открића главног јунака, који је пишчев алтер его, који открива једну страшну чињеницу на почетку романа, везану за своје поријекло, свога оца, своје родитеље и креће у потрагу за оцем, потрагу за прошлошћу, потрагу за коријенима - казао је раније Мисирача, говорећи о дјелу према којем је настала представа.

Роман Горана Војновића "Југославија, моја дежела", објављен  је 2012. године.

- Препознатљивим стилом, оштрим и живим језиком, вештим и спретним приповедањем Војновић демитологизује Балкан и Југославију и омогућава новим генерацијама један шири и непосреднији поглед на оно што се дешавало у ратовима деведесетих година прошлог века на овим просторима. "Југославија, моја дежела" поставља питање смисла свих ратова, питање зла, питање кривице, питање односа очева и синова - стоји у опису радње и приче ове књиге.

У представи глуме Блаж Поповски (Владан), Мојца Партљич (Душа), Борис Шавија (Недељко), Александар Стојковић (Емир), Игор Штамулак (Бране), Жељко Еркић (Данило), Тјаша Хроват и Сабина Халиловић (Надја), Миљка Брђанин (Медиха), Деан Батоз (Цера/Ристо) и Мирела Предојевић (Катарина/Коса). Извођење представе почиње у 20 часова.

Ова представа је прва интернационална сарадња Позоришта Приједор, позоришта из Копра из Словеније и њемачке фондације "Фридрих Еберт". (Агенције)+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана